Policii se podařilo rozplést případ, který sahá až do roku 1999. Tehdy zadržený zloděj jako člen organizované skupiny prováděl leasingové podvody. „Opakovaně uzavíral fingované leasingové smlouvy na splátkový prodej na základě oprávnění, které získal od jedné z leasingových společností. Zadržený podvody spolu s dalšími lidmi zastřešoval, koordinoval a plánoval. Svým jednáním poškozeným způsobil škodu za bezmála čtyřicet milionů korun,“ upřesnila mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Za okrádání lidí poslal soud v Olomouci dvaačtyřicetiletého muže roku 2008 na devět let do vězení. Následující sled událostí by mohl bez okolků sloužit jako předloha pro napínavý detektivní film. Zloděj totiž nenastoupil do vězení a v následujícím roce ho policie začlenila do celostátního pátrání. „Jelikož se ho nepodařilo na území České republiky vypátrat a všechny důkazy směřovaly za hranice, byl na hledaného vydán Evropský zatýkací rozkaz a Mezinárodní zatýkací rozkaz,“ uvedla k pokračování případu Kropáčová.

Konečně ho našli

Po dlouholetém procesu se roku 2014 začalo zdát, že pátrání v zahraničí nabírá reálných obrysů. Policisté zjistili, že hledaný zločinec by se mohl nacházet v Thajsku. Naši vyšetřovatelé proto spojili síly s místními úřady a thajskou královskou policií. V polovině minulého měsíce se díky tomu podařilo podvodníka zadržet na ostrově Koh Samui, odkud proběhla jeho deportace do České republiky.

„V posledních letech se kriminalistům podařilo vypátrat už několik hledaných osob, které se ukrývaly nejen v Thajsku, ale například i v Karibiku,“ dodala k posledním zahraničním úspěchům při pátrání po zločincích Eva Kropáčová.