Koncem loňského léta měl Martin G. (29) žádat své tři známé o pomoc s vraždou svých rodičů. Chtěl po nich sehnat pistoli s tlumičem a následně je poprosil o pomoc i s odklizením jejich těl. Ty chtěl podle žalobkyně zakopat v předem vykopaných hrobech u Ústí nad Labem. Auto by následně zavezl za hranice nebo jej spálil.

Vražda kvůli dědictví

Na smrti rodičů chtěl vydělat, údajně měl zálusk na nemalý obnos z dědictví, ze kterého by jednoho ze svých přátel Honzu obdaroval milionem korun za pomoc s vraždou. Jenže kamarádovi celá akce nahnala strach, a tak Martina nahlásil na policii. „Nejsem si vědom, že bych se dopustil něčeho trestného. Jsem z křesťanské rodiny, do osmnácti jsem nevěděl, co to je alkohol nebo drogy,“ hájil se podle serveru Novinky.cz u soudu Martin G.

Vše však svědčí proti jeho výpovědi. Ze střední školy odešel rovnou do rodinné firmy. Jenže záhy se nechal strhnout partou, ve které byl i kamarád Honza. S přáteli se tak neměli vyhnout ani drogám, marihuaně a alkoholu. 

Neshody s rodiči

Podle všeho měl Martin jiný důvod k tomu, aby rodiče zabil. Vyhodili jej totiž z bytu. Zničehonic jsme začali dělat nějaký vykrádačky s kamarádem, který jsem si odseděl,“ vyprávěl Martin. Po návratu z vězení tři a půl roku nespáchal žádný trestný čin. Důvodem však bylo to, že neměl svého komplice Jana, který si odpykával svůj trest. Zároveň se od sebe neoddělili ani poté, co byl jeden ve vězení. 

Martinovi začaly chodit upomínky o dluzích. A to jen proto, že před nastoupením Jana do výkonu trestu podepsal pár jeho leasingových smluv. V té době jej zklamala tehdejší přítelkyně, která ho s Janem podváděla a také okradla jeho sestru. „Byl jsem takovej cestovatel Český republiky, nedokázal jsem se dostat do práce do Hradce, Kolína, Havlíčkova Brodu,“ sdělil podle Novinek.cz Martin u soudu. 

Obžaloba mi klade za vinu, že jsem připravoval vraždu svých rodičů. Mám důkazy, že jsem si pro sebe připravoval lepší budoucnost,“ hájil se. Podle serveru Novinky.cz měl na mysli například e-maily od společnosti Amazon, kde podstoupil pohovory, s novou přítelkyní prý čeká dítě, hledal si kvůli práci byt kolem Příbrami.

Dokonce Martin vysvětloval, že ani nemá motiv. Rodiče jsou prý totiž zadlužení a v exekuci. „Mám mámu vytetovanou na srdci, přes celý prsa. Forever in my heart, mum (Navždy v mém srdci, mami). Myslíte, že bych dokázal zabít svou mámu?“ dokončil.

Frajeření?

Přesto se vrátil k onomu létu, kdy bral drogy a kdy mohlo dojít k mýlce. „Mohlo se tam stát, že jsem řekl: »Fajn, tak ty fotry zastřelíme.« Možná jsem se bavil ve svý frajeřině, ale přece si nemůžete myslet, že bych žádal osmnáctiletýho kluka, aby mi sehnal tlumič?“ vyprávěl.

Já si tady můžu sypat popel na hlavu, že jsem se dopustil nějakýho žvanění. Žádný právní kroky jsem k přípravě vraždy neučinil, byla to fantasmagorie, a ne realita,“ uvedly Novinky.cz Martinovy výroky před pražským městským soudem.

Podle Martina se jen jedná o snahu Jana zničit mu život. „Obžalovanému prý půjčoval auto, aby se projel, jen aby si mohl „užívat s jeho přítelkyní“. Nebo prý zařizoval fiktivní půjčky na jeho expřítelkyni a následně ji udal,“ dodal devětadvacetiletý Martin G.