Libor Lébl počátkem srpna 2016 během hádky v jednom z bytů obytného domu ve Vysočanech začal škrtit svou družku, se kterou žil osm let. V minulosti uvedl, že rdoušením se snažil ukončit hádku, potom už ale bezvládné tělo ženy nereagovalo. Situaci mělo předcházet celodenní pití alkoholu.

Zbytek událostí má podle své výpovědi šestačtyřicetiletý muž „v mlze“, soudu nedovedl vysvětlit, proč uškrcené ženě dál po ztrátě vědomí ubližoval: Lébl měl podle dostupných informací do těla například kopat nebo ho napadat nožem a dřevěnou tyčí. Došlo také k bodnutí nožem do prsou – v té době zavražděná ještě prokazatelně žila. S mrtvolou vrah zůstal doma ještě několik dnů poté, za její osobu například rozesílal příbuzným textové zprávy.

Vrahův advokát se u vrchního soudu snažil zvrátit původní rozsudek. Neuspěl však s tvrzením, že městský soud při procesu chyboval. „Trest není nepřiměřeně přísný ani nezákonný,“ uvedl ke kauze předseda odvolacího trestního senátu Martin Zelenka.

Šestačtyřicetiletý Lébl se také u dalšího soudu obhajoval tím, že zabít nechtěl. „Nebylo to úmyslné. Opravdu toho lituji,“ řekl. Navzdory všem snahám vrchní soud rozsudek 14,5 roku odnětí svobody potvrdil, odsouzený muž se také bude muset podrobit ústavní protialkoholní léčbě.