Policisté za sebou mají od června minulého roku již 30. akci s názvem „Čistota“, která má za úkol udělat z nejfrekventovanějšího náměstí v republice, Václavského, opět prostor, kam budou lidé rádi chodit. „Nejde o to, abychom zde pokutovali každého, kdo udělá nějaký přestupek, ale abychom vymýtili drogy a šedou ekonomiku, která tu v posledních letech zakořenila,“ popisuje redaktorovi Blesk.cz, který se akce zúčastnil, Just.

„Při minulé akci jsme tu objevili několik dealerů, kteří si schovávají drogy pod kapotami aut,“ pokračuje Just. Proto byl v pátek večer povolán i policejní psovod. Policisté uzavřeli ulici Ve Smečkách, kde následně strážníci s kriminalisty zkontrolovali imigranty, kteří se dali na úprk. Ke kontrolám zde byl umístěn i takzvaný „Schengen“, což je vozidlo, kde policisté kontrolují pravost dokladů a jestli imigranti nejsou například hledaní.

Výtržnosti a prostitutky

Podobné akce jsou tu na týdenní bázi. Téměř každý víkend od loňského června tu policisté řeší jakékoliv přestupky, které jsou opakované. To se týká i taxikářů, kteří tu blokují provoz, když čekají na náhodné zákazníky. „Celé roky se to skrytě tolerovalo, ale slušní taxikáři si za svá místa platí, a proč by toho měli zneužívat ostatní, kteří nic neplatí?,“ myslí si vedoucí 8. oddělení.

To se také imigrantů, kteří tu nahánějí cizince do klubů, aby se šli pobavit. Kromě toho ale jsou jedním z hlavních důvodů přítomnosti policistů drogy. Po nedávných zátazích policie ale už i samotní drogově závislí pociťují, že není v centru tak lehké sehnat tvrdé drogy.

„Kdyby to šlo, tak bych si i nějaké sehnal, ale tady nic není. Maximálně tu prodávají něco Vietnamci, ale to za nic nestojí,“ říká redaktorovi jeden ze známých „feťáků“, kterého už policisté dlouhé roky znají. Během noci ale policisté i řeší bitky mezi Čechy a cizinci, kteří jsou obvykle pod vlivem alkoholu. Na policejní služebnu po jedné z krvavých rvaček zamířili dva muži, kteří se neshodli u jedné z prodejen rychlého občerstvení.

Hůře skončil muž, který podle kamerových záznamů bitku vyprovokoval. Celého od krve jej odváží policisté k výslechu. V poutech ale skončil i jeho sok, který mu kopal na zemi do hlavy. Tomu kromě výtržnictví hrozí také trest za pokus o ublížení na zdraví. Hodně z nocí však bývá spíše klidných. „Když po takové klidné noci odcházím, tak z toho mám vždy radost. Je vidět, že se naše práce vyplácí,“ popisuje na závěr Just.
Fotogalerie
37 fotografií