Hepnarová lékařům psala dopisy, jak na tom je, a jak to dopadlo. Já jsem lékařům říkala, jaký jsem měla myšlenky, psala jsem sadistický básně, nikdo mě neuposlechl, a tak to dopadlo, jak to dopadlo,“ uvedla vražedkyně z Anděla na konci své závěrečné řeči u Městského soudu v Praze. Byť tak davá lékařům to, že vraždila, za vinu, 30 let vězení a sexuologickou a psychologickou léčbu přijala velmi klidně a možnosti odvolání se hned vzdala.

Stejně tak bez emocí, u téhož soudu, přijala dvaadvacetiletá Olga Hepnarová 6. dubna 1974 rozsudek smrti za to, že najela s vypůjčeným nákladním vozem Praga RN do davu lidí čekajících na tramvajové zastávce a osm jich usmrtila. Dokonce litovala, že nezabila víc lidí. Když se znalec u soudu Hepnarové zeptal, kdo v ideálním případě měl na té zastávce stát, odpověděla: „Rodiče, sestra, školní kolektivy včetně učitelů, lékaři psychiatři z Karlova a Opařan, kteří mě odložili jako lehký případ, pak psychiatři z celé Prahy 3,“ vypočítávala Hepnarová.

Podobná motivace

Podle předního českého psychiatra Jana Cimického si jsou oba případy podobné minimálně v motivaci. „Obě byly frustrované, obě zvolily bizarní a krutý způsob, jak vraždit tak, aby se staly středem pozornosti. Soudní znalci navíc shledali, jak Sudků, tak Hepnarovou během činu příčetnými. Mohly se ovládnout,“ uvedl pro Blesk.cz Cimický. Podle něj vražedkyni z Anděla k činu mohl inspirovat případ Hepnarové. „Přirozeně vždycky vezme člověk někdě příklad, nebo se na to vymlouvá, zejména, pokud se jedná o labiního jedince,“ dodal na závěr Cimický.

Nedořešená sexualita

A v čem si jsou vražedkyně ještě podobné? Obě řešily svou sexualitu. Michelle Sudků se v roce 2013 rozhodla, že se stane mužem. Dokonce podstoupila hormonální léčbu, která v ní ale vyvolávala agresi. „Navíc jsem zjistila, že by mi lékaři nemohli přišít mužský úd, protože jsem sexuální deviant, tak jsem od toho ustoupila. Stále se ale cítím být mužem v těle ženy,“ řekla u soudu Sudků, která měla sexuální vztah jak s muži, tak ženami. 

Stejně tak spala s muži i ženami Hepnarová. „Jsem sexuální mrzák. Neschopná navázat a vytvořit kloudný lidský vztah. Jsem zničený člověk,“ uvedla v dopise, který krátce před zmasakrováním lidí na zastávce tramvaje poslala do redakce Mladý svět a Svobodné slovo.

Fotogalerie
57 fotografií

Podívejte se, jak přivádí policejní eskorta Sudků k soudu:

Video
Video se připravuje ...

Obžalovanou přivedli policisté k soudu. Martina Neckářová