Horké chvilky si zažila Vietnamka s tříletou dcerou, které se ve středu 25. ledna nacházely v herně ve Štúrově ulici v pražské Krči. Za bílého dne podnik přepadl zloděj, který přišel provozovnu vykrást.

Lupič s pistolí v ruce vietnamskou obsluhu vyděsil. Asi až tak, že matka udělala podivnou věc. Svoji malou dcerku zamkla na záchodě herny a utekla ven. Tam zalarmovala policisty, kteří okolí rychle uzavřeli.

Kuriózní reakce

Netrvalo dlouho a do herny vtrhla zásahová jednotka. Pátrala po útočníkovi i po malé dívence. Tu nakonec policisté v pořádku našli, jak se krčí na toaletě v herně. Má za sebou ale zážitky plné hrůzy. Jí i mamince musel na místě ­pomáhat policejní psycholog.

Proč přepadená zamkla dítě uvnitř a sama utekla? Byl to úmysl, či zkrat? „Je těžké posoudit, proč se žena zachovala zrovna takto. Bylo to ve vypjaté situaci, mohla se bát o život. Její reakce je ale trochu kuriózní. Častější je, že matky s dítětem zůstanou za každou cenu,“ uvedl psycholog Karel Humhal.

Žena, kterou v herně přepadli, byla podle informací Blesku Vietnamka. Může odlišná kultura osvětlit její reakci? „Vietnamci své děti vychovávají k samostatnosti a hluboké úctě k rodičům. Takže pokud by vietnamská matka dítě někam schovala a řekla mu, ať je potichu, poslechlo by,“ vysvětlil předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

Lupič utekl

Agresora v podniku policisté nenašli a nepomohl ani psovod se psem. „Zřejmě uprchl ještě před příjezdem policejních hlídek. Kriminalisté celou věc šetří pro podezření z loupeže,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Podle něj útočník hernu navštívil už dříve. Je možné, že si byl místo pro lup obhlédnout. Kriminalisté po pachateli pátrají.

Podívejte se, jak to ve středu u herny vypadalo:

Fotogalerie
21 fotografií