Kriminalisté několik měsíců sledovali skupinu devíti dealerů heroinu a kokainu. Při domovních prohlídkách se jim podařilo zadržet celkem 15 kilogramů drog. Po naředění narkotik by si distributoři vydělali zhruba 30 milionů korun, avšak mohlo by to být i více. Záleželo by na kvalitě, kterou by distribuovali v ulicích. 

Vyšetřovatele ke zdárnému cíli vedla mravenčí práce. Za půl roku odposlouchávali celkem 51 telefonních čísel, které dealeři používali. „Všechny nahrávky si musíte poslechnout a pak vyhodnotit, jestli obsahují důkazy, nebo ne,“ uvedl pro Blesk.cz šéf pražské protidrogové jednotky Jaromír Badin.

Obvinění například při vzájemné komunikaci velice často měnili jak SIM karty, tak i mobilní telefony. Některá čísla používali pouze několik dní, jiná zase po několik týdnů. Na to museli být kriminalisté připraveni a tyto změny museli být schopni odhalit v co nejkratší možné době, aby jim neunikly jakékoli podstatné informace. S tím byly spojeny i stovky hodin hovorů obviněných.

Policisté zadrželi celkem sedm mužů a dvě ženy. Čtyři distributoři drog jsou ve vazbě, ostatní kriminalisté vyšetřují na svobodě. Při zásahu se podařilo kromě návykových látek zabavit ještě čtyři luxusní auta a zhruba jeden milion korun v hotovosti.

Drogy z ciziny

Podle vyšetřovatelů se pravděpodobně podařilo odhalit dobrý zdroj drog. Po zatčení podezřelých se totiž mezi narkomany zvýšil zájem o látku s názvem subutex. „To následuje většinou poté, co je nedostatek heroinu,“ vysvětlil Jaromír Badin.

Návykové látky zřejmě pocházejí z jihovýchodní Evropy, odkud jsou také někteří podezřelí.

Prošetřování také ukázalo, že hlavní obviněný se distribuci omamných látek věnoval dlouhých patnáct let. Jen během posledních osmi měsíců, po které kriminalisté činnost obviněných monitorovali, prodal gang minimálně deset kilogramů těžkých drog.

„Všech devět zadržených je v tuto chvíli obviněno z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve spolupachatelství. Za tento zločin jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dvanáct let,“ doplnil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Fotogalerie
12 fotografií