Nahlásit násilnou loupež přišla 25. listopadu čtyřiatřicetiletá žena, kterou měl napadnout lupič přímo na chodníku v Lublaňské ulici. Podle její výpovědi k ní přišel neznámý pachatel a vrazil jí pěstí do obličeje. Důsledkem toho žena upadla na zem a ztratila vědomí, čehož muž využil, aby jí uloupil obal na tablet, ve kterém měla prý uložených 450 tisíc korun.

„Žena dále upřesnila, že peníze si zhruba půl hodiny předtím zapůjčila od svého nadřízeného, aby si mohla k Vánocům s přítelem dopřát společnou luxusní dovolenou na Kubě,“ vysvětlila tisková mluvčí policie Iveta Martínková.

Policie se začala případem ihned zabývat, ale od začátku vyšetřování jim něco nehrálo. Kriminalisté naráželi na různé nesrovnalosti ve výpovědi poškozené. Po následujících třech dnech měli jasno, že si žena celý incident vymyslela.

Chtěla bohatého přítele pozvat na dovolenou

Když policisté ženě předložili nashromážděné důkazy, jež hrály proti její verzi, sama se přiznala. „Ke svému motivu uvedla, že chtěla udělat dojem na svého movitého přítele, před kterým chtěla vypadat také zámožně, a tak ho pozvala na luxusní dovolenou,“ popsala Martínková.

Žena však ve skutečnosti neměla našetřené žádné peníze, a tak si vymyslela jak samotnou loupež, tak i půjčku peněz. Nadřízeného podvodnice vůbec nemá, neboť je už delší dobu nezaměstnaná.

Nejedná se o jediný případ, kdy si někdo vymyslel přepadení či loupež. Podle policie je zpravidla každá druhá nahlášená loupež vymyšlená. Důvody lidí jsou různé, někteří prohrají celoživotní úspory na automatech a bojí se to říct svým blízkým, tudíž si vymyslí, že je někdo přepadl.

Lidé si i ublíží či roztrhají oblečení, aby byla loupež věrohodná

„Jiní pak tímto způsobem chtějí zapůsobit na svou rodinu a přátelé a vyvolat v nich lítost. Jako třeba dívka, která si vymyslela loupež jen proto, aby se k ní vrátil bývalý partner, který ji opustil. Setkáváme se i s případy, kdy se lidé vymyšleným přepadením snažili zakrýt jinou trestnou činnost, které se sami dopustili,“ dodala tisková mluvčí policie.

Lidé jsou dokonce schopni si například roztrhat oblečení nebo si i sami ublížit, aby smyšlené loupežné přepadení vypadalo co možná nejvěrohodněji.

Uvedením nepravdivých či zamlčením informací se mohou ovšem lidé dopustit trestného činu, za který jim hrozí až padesátitisícová pokuta či odnětí svobody až na tři roky. „Kriminalisty navíc taková vymyšlená oznámení, kterým musejí věnovat čas a úsilí, zbytečně zatěžují,“ uzavřela Iveta Martínková.