Na nelegální zabíjení, porcování a skladování kachen přišli veterináři při prohlídce zázemí restaurace Dung Lien. „Vše výše uvedené probíhalo bez předchozího schválení ze strany veterinárního dozoru, což je nepřípustné, navíc v nevyhovujících hygienických podmínkách,“ uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal. Z kachen podle něj restaurace patrně připravovala pokrmy pro své hosty.

Kromě 650 kilogramů masa a kostí objevili veterináři v podniku také osm živých hus. Případem se proto bude kvůli podezření z týrání zvířat zabývat úřad městské části Praha-Libuš.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nechala kontrolovanou restauraci zavřít. „Prostory nesplňovaly podmínky, které umožňují bezpečnou manipulaci s potravinami, pokrmy a surovinami,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. „S provozovatelem úřad zahájí správní řízení,“ doplnil.

„Vedle živých kachen na vzdálenost asi jednoho metru bylo umístěno další vykrvené kachní tělo a to v těsné blízkosti úložiště pytlů s dřevěným uhlím. Pod dřezem se nacházela velká plastová nádoba se zbytky zeleniny a vnitřností včetně obsahu žaludků. Stěny nádoby byly znečištěny zbytky peří. Po vyndání bylo zjištěno, že se v této nádobě nacházely vnitřnosti od 38 kusů drůbeže,“ dodal Kopřiva.

Podle veterinářů jde letos o několikátý případ závažného porušení zákonů v areálu tržnice SAPA. Například koncem září odhalila kontrola nelegální sklad s více než 35 tunami živočišných produktů.