Během jedné dubnové noci pokreslila skupina několika osob fasády podniků zapojených do vládní kampaně Hate Free Culture. Vandalové si vybrali provozovny na Vinohradech, Žižkově či ve Vršovicích. Zároveň poškodili stěnu vestibulu metra na Karlově náměstí.

Na fasádách se objevoval text a symboly, které následně hodnotili znalci v oboru.

„Posoudili, že obsahem symbolů je projev sympatií k jednoznačně existujícím neonacistickým hnutím, která se hlásí k odkazům Třetí říše národa německého, nebo nacistického Německa. Pachatelé tedy nakreslením nápisů a symbolů jednoznačně směřovali k potlačování práv a svobod a nabádáli k používání násilí proti určité skupině obyvatel,“ vysvětlil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Po zhodnocení symbolů se tedy případem začali zabývat kriminalisté, kteří se speciálně věnují extremismu a s ním spojeným trestným činům.

Detektivové dopadli pět aktérů

Kriminalisté tak museli důkladně pátrat, jelikož jediným vodítkem k vandalům byla jednotlivá místa činu a pár záběrů z bezpečnostních kamer. Na nich navíc nebyly osoby skoro vidět, tudíž se nedalo rozpoznat, o koho jde.

Kriminalisté svou práci museli provádět diskrétně, aby se pachatelé o ničem nedozvěděli. V každém momentu prošetřování hrozilo, že se hledané osoby dozví, že po nich jde kriminálka a takzvaně se ztratí v davu,“ uvedl Hulan.

Policie nakonec šetření případu dotáhla do konce a kriminalisté od poloviny srpna až do konce minulého týdne zadržovali jednotlivé aktéry trestného činu. Celkem tak odhalili pět osob ve věku od 19 do 22 let.

Ty jsou nyní obviněny z trestných činů poškození cizí věci a projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Proto jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

V létě rozbili výlohy

Dva z obviněných se ještě následně dopustili dalšího protiprávního jednání. Počátkem července totiž rozbili u jedné z provozoven v Praze 6 výlohy a poškodili i její vnitřní vybavení.

Důvod byl stejný jako u pokreslení fasád. Na průčelí provozovny byly nápisy mající souvislost s konkrétním náboženstvím, se kterým skupinka výtržníků nesouhlasila.

Takhle probíhalo čištění podniků:

Fotogalerie
9 fotografií