Uběhlo sotva pár dní od incidentu, kdy šestačtyřicetiletý expolicista Kadlec opět naboural v Praze dva automobily. Podle informací policie nepředložil platné řidičské oprávnění, odmítal s policejní hlídkou spolupracovat a odmítl i provedení orientační dechové zkoušky.

„Policisté tak jednání řidiče řádně zadokumentovali a provedli další nezbytné úkony. Bližším šetřením na místě zjistili, že došlo k poškození dvou zaparkovaných vozidel, kdy způsobenou škodu odhadli na cca 50 tisíc korun. Okolnosti havárie jsou nyní předmětem dalšího vyšetřování dopravních policistů,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová v pátek 26. srpna.  

V úterý 30. srpna zhruba ve 13 hodin se dostal Kadlec opět pod drobnohled policie, když někdo ohlásil podezřelé chování řidiče vozidla BMW jedoucího vinohradskými ulicemi.

Negativní na drogy i na alkohol

„Policisté řidiče zastavili v Jugoslávské ulici a vyzvali ho, aby se podrobil orientační dechové zkoušce a následně testu na přítomnost omamné psychotropní látky, čemuž muž vyhověl. Obě kontroly byly negativní a řidič se evidentně nedopustil žádného přestupku, tudíž policisté neměli zákonný důvod k jakémukoli dalšímu omezení osoby,“ prozradila Zoulová. 

Krátce po dopravní kontrole Kadlece vyzpovídala agentura Aktu.cz, které nenapravitelný recidivista prozradil, že do konce týdne odevzdá řidičský průkaz a nebude jezdit autem. Podívejte se na jeho přiznání: 

Video
Video se připravuje ...

Expolicista Kadlec slíbil, že do konce týdne odevzdá řidičský průkaz, údajně proto, že nikoho nechce zranit. Aktu.cz

Proč Kadlecovi policie nesebrala řidičák?

Policejní mluvčí Zoulová se v úterý 30. srpna vyjádřila mimo jiné k tomu, jak je možné, že Kadlec pořád autem jezdí a má řidičák.

„Vzhledem k četným dotazům a spekulacím je nutno v této souvislosti dodat, že policie nemá zákonné možnosti omezit na právech řidiče, o jehož vině nebylo pravomocně rozhodnuto. Zadržení řidičského průkazu je v tomto ohledu administrativním úkonem, který je policista oprávněn (nikoli povinen) provést jako jedno z předběžných opatření přímo na místě policejní kontroly,“ uvedla v prohlášení mluvčí. 

„Tohoto oprávnění policista využije v okamžiku, kdy se řidič prokazatelně dopustí protiprávního jednání a sledovaného účelu nelze dosáhnout jinak, kdy nutnou podmínkou je, aby řidič měl v době kontroly řidičský průkaz u sebe,“ dodala.