Celníci odhalili minulý týden na pražském letišti Václava Havla několikakilogramovou zásilku hašiše, kterou ve svých zavazadlech pašoval devětatřicetiletý cizinec. Muž přicestoval na lince Dillí - Istanbul - Praha, informovala mluvčí ruzyňských celníků Šárka Miškovská.

Zajistili celkem 6,7 kilogramu drogy včetně obalového materiálu. „Přesné množství bude zjištěno dodatečnou komplexní expertizou. Zda byla droga určena pro tuzemský trh, nebo měla pokračovat dále do zahraničí je předmětem dalšího šetření,“ dodala mluvčí.

Pracovníci celní správy si vytipovali cizince na základě podezřelého chování. Rentgenová kontrola jeho zavazadel poté ukázala, že cestovní kufr má zřejmě dvojité dno. „Vlastní fyzickou kontrolou zavazadla za použití sondážní jehly byla zjištěna u zavazadla neznámá látka, která po provedení drogového testu NIK pozitivně reagovala na hašiš,“ uvedla Miškovská.

Následně muže předali Národní protidrogové centrále s návrhem na zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. „Muži hrozí 8 až 12 let vězení,“ dodala pro Blesk.cz Miškovská.