Totalitní režim se s nepřizpůsobivými lidmi nepáral. Tak jako s disidentem a bývalým českým prezidentem Václavem Havlem. Ten v kriminále na Pankráci skončil nesčetněkrát.

Cela, kde seděl, pokud zrovna nepobýval ve vězeňské nemocnici, a odkud posílal dopisy milované ženě Olze a přátelům, se změnila k nepoznání. Postel, záchod a umyvadlo v ní už nenajdete. Místo toho jsou v ní regály s jídlem, prodejní pult a kasa. Slouží totiž jako obchod pro vězně.

Ti si sem chodí kupovat sladkosti, ovoce, zeleninu, ale i noviny. „Když jsme vybírali místo, kde bude prodejna, vybrali jsme to, které strategicky nejvíce vyhovovalo. Věděli jsme, že právě v této cele vykonával trest Václav Havel, ale lepší místo jsme pro umístění bufetu nenašli. Navíc využíváme každý volný prostor pro umístění vězněných osob,“ řekla Blesk.cz mluvčí pankrácké věznice Lucie Kováčová.

Nedobrovolně Václav Havel za komunismu seděl hned v několika československých věznicích, a to v Ostravě-Heřmanicích, na Borech v Plzni, v pražské věznici Ruzyně nebo právě na Pankráci, protože zde byla umístěna vězeňská nemocnice. Pokud neležel na nemocničním lůžku, měl celu v 2. patře budovy, kde v dnešní době sedí teprve obvinění vězni.

Nejslavnější Havlovo období na Pankráci

Václav Havel ve svých dvaapadesáti letech, v únoru 1989, zažívá na Pankráci nejdelší a zároveň nejznámější období. Tehdy byl obvodním soudem pro Prahu 3 odsouzen za pobuřování během lednového Palachova týdne k osmi měsícům vězení.

Trest si Havel ale neodseděl celý. Na svobodu se podmíněně dostal poté, co si odpykal přesně polovinu, tedy 17. května 1989.

Havlovo odsouzení tehdy vyvolalo v celém světě vlnu protestů a projevů solidarity. Za jeho propuštění vznikaly petice nebo dokonce kampaň za udělení Nobelovy ceny míru. Podnět k propuštění bývalého prezidenta podepsaly více než tři tisícovky lidí.

Na to, jak to vypadá uvnitř pankrácké věznice, se podívejte v pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Pronikli jsme do věznice Pankrác! Jak si tam žijí? A rozhledna v Praze, z níž není vidět Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček

Fotogalerie
28 fotografií