ONLINE CHAT
Pane doktore dobrý den, 2 týdny co se pokusila uškrtit mladou ženu , v zařízení vyhrožuje pacientům smrtí, pár hodin po propuštění zabije... Promiňte, ale to se léčí takoví devianti jen 14 dní? Někdo chybu udělal a kvůli chybě přišla nevinná žena , máma 2 dětí o život. Doufám, že bude někdo hnán k zodpovědnosti... Děkuji za odpověď(Marie Daňková)
Foto
Dobrý den, informace, které jsme měli k dispozici jsme zvažovali v souvislostech se všemi ostatními známými fakty. Naše infromace o pacientce nebyli pouze z poslední hospitalizace. Musím znovu opakovat, že mi je velmi líto zmařeného života. Také bych vlastně rád našel chybu, odstranění které by udělalo svět bezpečnějším. Obávám se, že to není možné. Psychiatrická péče nemá v moci snížit riziko agrese lidí na nulu.
Myslím, že jste nemohl udělat nic.Nemocnice jsou plné bláznů a je tam třeba rezervovat místa pro poslance!Co říkáte?(petr suchan)
Foto
Dobrý den, to zda jsme mohli něco udělat nebo ne je předmětem prošetřování celé sitauce a rozohodovacího procesu terapeutického týmu.
Dobrý den mám několik otázek.....Přoč nepoznate sami že ta žena je nebezpečná a nepatří na ulic??Proč nepřijmete zodpovědnost a místo toho se vymlouváte že jste nedostali zásadní info od policie jak zbabělec..diky za odpověd(Disobedience)
Foto
Dobrý den, nedostatek informací neni výmluva. Práce s infromacemi od okolí pacienta eventuálně z jiných zdrojů je pro nás zásadní v posouzení psychického stavu a tudíž i odhadu dalšího vývoje stavu pacienta.
Dobrý den, je pravda, že pacienti u vás mohou být umístěni pouze po určitou dobu? Slyšel jsem, že 30 dní. Po této době jsou propuštěni bez ohledu na diagnózu? (Karel)
Foto
Dobrý den, není určena žádná doba, po které pacient propuštěn být musí. V této souvislosti je dobré uvést, že PN Bohnice má cca 1250 lůžek a ročně přijmeme cca 7200 pacientů.
Dobrý den,váš dotaz,bych formulovala jinak.Jak je možné,že to jako vždy,bude na lékařích,ředitelích,psychiatrech,a policie.Dokud tady bude nová novela zákona a ten nesmyslný zákon.Nikdy nikdo,to nedá do pořádku.Měli by jste se spíše ptát politiků,ministra zdravotnictví,ministryně školství a sociálních věcí.Jak mohli odsouhlasit,když postižený duševně,alkoholik,drogově závislý podepíše papír,že je zdravý a oni ho musí pustit,i když s tím nesouhlasí.Musí v tu chvíli dodržovat-literu zákona.Policie nemá,žádné informace,jaký,který člověk je.Na policii,tyto údaje,můžete uvést za toho člověka sám,ale s tím rizikem,že o tom neví.Ale protože ho chcete chránit.Ty by vás uvedli,do centrální evidence.Ale to nejde,protože porušíte literu zákona.Policie a ostatní,mají bohužel svázanéruce.A dokud,se tento zákon a jeho novela nezmění,tak se to,jednou za čas,bohužel stane.Žente k odpovědnosti,ty lidé,kteří nevědí,o normálním životě,vůbec nic.Všichni ostatní mají svázané ruce,bud půjdou,proti zákonům,nebo budou pomáhat.(Stána)
Foto
Dobrý den, nejsem si jist o jakém paragrafu mluvíte. Máte pravdu v jednom, že pro zvýšení bezpečnosti systému je vždy nutná efektivní komunikace mezi jednotlivými resorty.
Dobrý den pane řediteli,můj dotaz souvisí s případem který se stal pouze okrajově.Jsem váš zaměstnanec a zajímal by mě váš názor na to,že se sestry a další oš.personál necítí bezpečně zejména protože na akutní oddělení v současné době dovolených pracují ve velkém oslabení.Mně osobně to v pořádku nepřipadá a podotýkám že tento stav vnímám delší dobu a myslím si,že jedna sestra +sanitář na takovém oddělení je o velký malér.Neumím si představit,že by někdo např.mým dětem argumentoval vašimi slovy o nemožnosti zamezit agresivitě pacientů.Takže za sebe:necítím se dobře a do práce chodím se strachem.(zaměstnanec)
Foto
Dobrý den, je mi líto, že jste v situaci, kdy do práce chodíte se strachem. Jako náš zaměstnanec jistě znáte celou situaci naší nemocnice mnohem podrobněji než veřejnost. Víte o personální nouzi na jedné straně a tlakem na přijímání pacientů na straně druhé. Snažíme se dělat maximum, abychom z možnými zdroji (personálními a finančními) udělali maximum pro bezpečný provoz našich oddělení.
Vážený pane řediteli, novináři nejdříve napíší články,jak to v Bohnicích chodí,podle toho,co jim řeknou jejich zdroje a teď umožní chat pro veřejnost,co veřejnost zajímá,mne zajímá,zda-li pacientka dala souhlas,aby do její zdravotní dokumentace nahlíželi novináři, když ví,čím trpí."sadistická nekrofilie"jaké kroky byste podniknul, pokud by se prokázalo,že zdroj novinářů uvedl nepravdy a postupoval i proti právům pacientky?děkuji Kazdová(Kazdová)
Foto
Dobrý den, z veřejných zdrojů je zřejmé, že došlo k úniku informací ze zdravotnické dokumentace. Je na místě si klást otázku, kde došlo k úniku. Ať to bude znít pro veřejnost jakkoli provokativně, tak i tato pacientka má právo na ochranu osobních údajů.
zdravím. rád bych se vás zeptal, zda coby ředitel, za chybné rozhodnutí lékařů, (jehož důsledkem je mrtvá nevinná žena), sám osobně citíte MORÁLNÍ zodpovědnost (a zda z této morální zodpovědnosti také pro sebe vyvodíte patřičné důsledky; příp. jaké). odpusťte si prosím "omáčku" a odpovězte naprosto jasně. děkuji vám. (ka-brňák)
Foto
Dobrý den, to co cítím je velká lítost nad tragedií. Nechci a ani nemůžu předjímat výsledky prošetřování rozhodovacího postupu naší nemocnice.
jste pro zmenu systemu? je lepsi upravit system na system prevence pred bezdomovectvim? zaznamenavat a tam, kde nemaji vezni, nebo lide z PL kam jit krom ulice- dat jim sanci - zachrannym balickem- docasnym jednoduchym charitami a nebo ze projektu EU hrazenym ubytovanim a pomoci s nalezeni prace? nikdo se nenarodil jako zruda vrah slapka narkoman. Proto v kazdem cloveku je nejen zlo ale i dobro. Tim, ze system je posle i na ulici- neda jim uz sanci, tito lide neplati dane, nemyji se a roznaseji napr. zloutenku viz nyni Brno-, a take utoci. Vemte si, ze v urcitem stupni beznadeje i nejslusnejsi clovek muze zautocit. Tato zena jednala odsouzenihodnym zpusobem. Ano. Ovsem kdyby ta moznost byla a zachranny system ji nabidl pomoc po tzv. lecbe- to jest docasne ubytko a hledani prace- mozna by nezabila. Mozna i mnozstvi anabolik, steroidu ci co vse jedla aby byla muz bylo nebezpecne. Neni dobre, kdyz se posilaji na ulici a nemaji kam jit. Berte to tak, ze x mnoho statisice uz v CR bezdomovcu mohu zautocit.(ann.)
Foto
Dobrý den, jistě je pravdou, že situace našich pacientů po proupštění z ústavní péče není dostatečně systémově řešena. K tomu směřuje i jeden ze základních cíů reformy psychiatrické péče. Jde o zlepšení mezioborové spolupráce, jelikož zdravotníci většinu z toho co jmenujete není nemůžou zajistit zdravotníci. Přes tuto situaci, u každého pacienta, kterého propuštíme, pomáháme zajistit bydlení a najít práci. Je ale na každém z těchto lidí, zda tyto možnosti využije.
Pane doktore ptám se kdo jiný než odborný lékař by měl vyhodnotit stav pacienta a posoudit jeho nebezpečnost!!! Žádná z vaší odpovědi rodině maminku nevrátí . Bohužel takových případů je stále dost a opakují se. Nemyslite že byly žádoucí zásadní změny v oboru ? (Ivana)
Foto
Dobrý den. V první řadě chci vyjádřit lítost nad tímto incidentem a soustrast pozůstalým. Je smutným faktem, že zmařený život nikdo nevrátí. A je také přirozené, že je je snaha najít vinníka této tragedie. Právě z toho důvodu prošetřujeme celou situaci velmi podrobně, jak na úrovni nemocnice, tak na úrovni našeho zřizovatele, tj. MInisterstva zdcravotnictví. Na obou úrovních se také uvažuje o systémových opatřeních, které by snížili riziko podobných incidentů.