Chlapík si z pátého trestu vůbec nic nedělal. Že by měl »sekat dobrotu«? Ani náhodou! Kradl vesele dál. Za zlodějnami se vypravoval do Prahy 6, protože z Kladenska, kde bydlel, to měl nejblíž.

Za necelé tři týdny ukradl ve čtvrti na okraji metropole šest aut – jednu fabii a pět oktávek. „Vozy končily jako zdroj náhradních dílů,“ řekl kriminalista Pavel Just.

Drzost lumpa neznala hranic. Hned dvakrát po sobě se dokonce odvážil krást přímo u věznice v Praze-Ruzyni. „Proto jistě nikoho nepřekvapí, že se v obou případech jednalo o soukromé vozy pracovníků nápravného zařízení,“ uvedl Tomáš Hulan z pražské policie. Chmaták celkem způsobil škodu za tři čtvrtě milionu.

Zloděj si už zřejmě myslel, že je nepolapitelný. Mýlil se! Policisté ho dopadli v pondělí, když vystupoval z auta před svým domem. Ihned podali návrh na vazbu. Muži hrozí pětiletý trest, tentokrát ovšem za mřížemi vězení.

Video
Video se připravuje ...

Zloděj u vězení David Malik

Pomohly by náramky

Přesnou a okamžitou kontrolu lidí odsouzených k domácímu vězení by zajistily tzv. elektronické náramky. Přestože jejich využití umožňuje trestní řád, v praxi to nefunguje. „V tuto chvíli probíhá výběrové řízení na dodavatele, do kterého se přihlásilo šest zájemců. Kdy budou elektronické náramky uvedeny do praxe, ale nelze odhadnout,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Vězeňský psycholog: Měl pocit beztrestnosti

„Pachatel je narušená osobnost, neschopná odkládat své potřeby. Má problémy s autoritami a nemá vnitřní zábrany,“ řekl Blesku vězeňský psycholog Václav Jiřička. „Dotyčný žije podle hesla: Když mě nechytí, tak se nic nestalo. Snaha provokovat u něj prohlubuje pocit beztrestnosti,“ dodal.

Co je domácí vězení

Trest domácího vězení byl v Česku zaveden do praxe 1. ledna 2010. V trestním zákoníku je uveden jako druhý nejpřísnější hned za trestem »natvrdo«. Soud ho může uložit až na dva roky, výjimečně až na pět let.

Odsouzený se musí ve dnech pracovního klidu a pracovního volna celý den zdržovat doma. Domácí vězení nesmí bránit jeho zaměstnání, potřebné lékařské péči či účasti na bohoslužbách. Výkon trestu kontrolují probační úředníci.

Fotogalerie
5 fotografií