Během letních měsíců se daří zlodějům nejvíce. Například loni došlo během července k 167 a během srpna k 174 vykradením. Z celého roku to byla nejvyšší čísla.

Důvody jsou jasné: Zaprvé lidé odjíždějí na dovolenou a zadruhé, i když jsou doma, podceňují zabezpečení. Nechávají například otevřená okna či dveře na balkon.

Pachatelé se do bytů a domů dostávají nejčastěji překonáním vstupních dveří, dále přes balkon nebo oknem. U případů vstupu oknem či přes balkon je pachatelé nejčastěji překonají násilím,“ uvedl policejní mluvčí Ladislav Beránek.

Zloději se v dnešní době dostanou všude.
Autor: profimedia.cz

Problémem je také to, že vstupní dveře v bytových domech zůstávají odemčené. Pamatujte, že pokud jsou zamčené, většinu zlodějů to rovnou odradí.

„Ze statistik vyplývá zásadní okolnost – a to, že v případě vloupání do bytů v bytových domech pachatel ve většině případů využil skutečnosti, že vstupní dveře do domu byly nezajištěné. To znamená, že dveře byly nedovřené nebo pouze zabouchnuté. V případě zabouchnutých dveří však stačí pouze zatlačit na západku zámku a ony se otevřou,“ varuje Beránek.

Z bytů podle policejních statistik kradou zloději nejčastěji tašky, peněženky, šperky či telefony.

Ještě než odjedete na dovolenou, podívejte se, jak byt zabezpečit:

Informaci o tom, že na delší dobu odjíždíte, sdělte pouze okruhu důvěryhodných osob a poučte o tom i své děti. V minulosti několikrát zloději vykradli byt či dům na základě informace, kterou prezentovalo dítě před svými kamarády.

Zvažte, zda je nutné informaci o vašem odjezdu prezentovat na sociálních sítích. Policie rozhodně nedoporučuje umísťovat na tyto sítě aktuální informace a fotografie z právě probíhající dovolené.

Najděte si zodpovědnou osobu, která bude v době vaší nepřítomnosti docházet zalévat květiny, kontrolovat byt, ale hlavně vybírat poštovní schránku. Plná schránka je prvním signálem o dlouhodobé nepřítomnosti uživatele bytu.

Máte-li v bytě cenné věci, je dobré je odnést ke známým, případně uložit v bance.

Po dobu nepřítomnosti můžete nechat byt zabezpečit elektronicky – napojením na pult centralizované ochrany některé bezpečnostní agentury.

Policie rozhodně nedoporučuje zatahovat žaluzie či závěsy. Naopak můžete využít techniku a vytvořit iluzi, že jste stále doma. Časově programovatelné zásuvky ve stanovený čas rozsvítí lampičku nebo zapnou rádio.

A co dělat, když se vrátíte a zjistíte, že jste doma měli zloděje?

Nikdy do bytu či domu nevstupujte a volejte linku 158.

V bytě nic před příjezdem policistů neuklízejte ani nerovnejte. Ničeho se zkrátka nedotýkejte.

Po ohledání místa činu policisty vše zkontrolujte a udělejte si seznam odcizených věcí.

U odcizených starožitností, obrazů nebo šperků zkuste dohledat fotografie.

Pokud to půjde, vyhledejte u vybraných odcizených věcí výrobní čísla předmětů a identifikační údaje.