Protiteroristická hlídka předposlední dubnovou sobotu násilně vyvedla mladíka s dredy z rychlého občerstvení  Burger King na Florenci. Neukázal doklady, tak se na něj policisté a vojáci vrhli. Ten se zásahu vzpíral, nakonec skončil v poutech.

„Moji pozornost přilákala silná tupá rána, když policisté toho kluka narazili na zeď v těsné blízkosti Burger Kingu. Předtím jsem si ničeho podezřelého nevšiml. Od tohoto momentu jsem vytáhl mobil a vše začal natáčet,“ řekl autor videozáznamu serveru A2Alarm.cz, který o případu informoval jako první.

„Ten kluk byl hrozně vystrašený a žádal o pomoc, to byl důvod, proč jsem to nedokázal přejít,“ dodal autor záznamu. Policisté shodili mladíka na zem, zaklekli ho a spoutali přímo v prostorách restaurace.

Blesk.cz požádal o komentář k celému incidentu policii i armádu. „Vyjádření k zákroku je v gesci Policie ČR. Se svým dotazem se prosím obraťte na Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy,“ sdělil stroze plukovník Jan Šulc z Generálního štábu Armády ČR.

Policie: Rozhodli jsme se vzbudit spáče

Podle vyjádření pražského policejního mluvčího Tomáše Hulana však hlídka ve svém jednání nijak nepochybila. „23. dubna si policejní hlídka všimla mladíka zanedbaného zevnějšku, spícího poblíž prodejního pultu ve fastfoodu na pražské Florenci. Policisté se rozhodli spáče vzbudit, neboť nebylo zcela zřejmé, zda dotyčný nemá například zdravotní problémy, nebo zda nemůže být nebezpečím pro své okolí,“ popisuje ve zprávě policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Policisté na Florenci zadrželi mladíka.
Autor: Reprofoto A2larm.cz

„Mladíka se nejprve vzbudit nedařilo, hlídka byla v tomto směru úspěšná až po několikerém pokusu. Poté byl kontrolovaný vyzván k předložení občanského průkazu nebo jiného dokladu totožnosti. Této výzvě ale odmítal opakovaně vyhovět, kdy policistu a vojáky častoval celou řadou hanlivostí, až vulgárností,” dodává Hulan.

Následně čtyřiadvacetiletého dredaře policie upozornila, že pokud nepředloží odpovídající doklad, nebo alespoň neposkytne své nacionále k ověření totožnosti v evidenci obyvatel, bude předveden na policejní služebnu.

„Policista ho vyzval konkrétně slovy: Jménem zákona mi předložte Váš doklad totožnosti, jinak budete předveden k prokázání totožnosti na MOP Karlín! Pokud budete klást odpor, může být použito proti Vaší osobě donucovacích prostředků!” cituje Hulan.

„Ze zveřejněných záběrů je zřetelné, že se kontrolovaný dokonce snaží z místa zákroku odejít, přičemž naráží do zakročujícího policisty a vojáků smíšené hlídky. Tímto jednáním se snažil vyhnout se shora zmíněnému předvedení na policejní služebnu, na které ale i tak skončil, avšak za mnohem dramatičtějších okolností, ke kterým nemuselo vůbec dojít, pokud by se choval k mužům zákona s odpovídajícím respektem a hlavně v souladu se zákonem,” dodává Hulan.