Injekční stříkačky lidé nacházejí například u hřiště na Rokytce nebo u Kaizlových sadů. Zatím poslední stříkačka byla zajištěna v parku Dr. Václava Holého. „Prostor jsem zabezpečil, objekt zakonzervoval, tj. vyhodil do nejbližší popelnice a ruce dezinfikoval. Volat městkskou policii mě zrovna nenapadlo. Stříkačka už teď nikomu neublíží - byla zavřená. V komunálním odpadu je hnusu i více,” uvedl nálezce injekční stříkačky Milan z Prahy 8 na svém Facebooku.

Injekční stříkačky do popelnice nepatří

Městská policie však takový postup nedoporučuje. „Vyzýváme občany, aby v případě nálezu tohoto nebezpečného materiálu vždy kontaktovali linku tísňového volání 156. Na místo je pak vyslána hlídka strážníků, kteří jsou odborně vyškoleni a vybaveni bezpečnostními pomůckami. Městská policie následně provede i likvidaci tohoto materiálu. V žádném případě nedoporučujeme, aby sběr zajistili sami,” uvedla pro Blesk.cz mluvčí městské policie Praha Irena Seifertová.  

Stejný postup jako policie doporučuje i radnice Městské části Praha 8. „V případě injekční stříkačky se jedná o nebezpečný odpad a není možné stříkačku vhodit do běžného odpadkového koše. Při nálezu injekční stříkačky je nutné přivolat strážníky, kteří jsou vyškoleni a mají pomůcky na likvidaci takového odpadu,” řekla Anna Patočková, mluvčí Městské části Praha 8.

Velká očista metropole

Městská policie provádí sběr injekčních stříkaček několikrát do roka. „Pražská městská policie pravidelně dvakrát do roka provádí velkou očistu metropole od injekčních stříkaček, a to vždy na jaře a na podzim. Nyní budeme provádět tento sběr 22. a 29. dubna. Vedle těchto akcí pravidelně každý měsíc sběr kontaminovaného materiálu zajišťující strážníci Hlídkového útvaru,” dodala Seifertová.