Stalo se zvykem, že lidé v Praze nechávají motorky na chodníku u sloupu. Tím nejen zbytečně nezaplňují parkovací místa, kterých je v Praze už tak málo, zvláště v těch částech, které mají modré zóny. Zároveň si ale mohou své stroje kvůli bezpečnosti připoutat ke sloupu řetězem. V Praze je obecně problém s parkováním. Všude. I na sídlištích. Nejen v městských částech, které zřídily zóny placeného stání,“ potvrdila pro Blesk vedoucí kanceláře ředitele městské policie Irena Seifertová.

Podle policie to ale není dostatečný důvod k tomu, aby si lidé své stroje poutali ke sloupům na komunikaci. „Motocykl na chodník prostě nepatří. Strážníci využívají použití technického prostředku k zabránění odjezdu vozidla, tzv. botičku, na motocykl, který parkuje na chodníku. Ale opravdu se jedná o jednotky případů,“ sdělila dále Seifertová. Většinu přestupků řeší blokovou pokutou, ale i ta vás může přijít draho, až na dva tisíce korun. 

Přesvědčilo se o tom už několik lidí, kteří přišli ke svému skútru nebo motorce a k jejich překvapení tam na ně čekala pokuta nebo jednoduše nemohli odjet. A to i přesto, že takto parkovali roky v domnění, že tím spíše ulehčují provoz. 

„Ať funguje parkování pro motorky a skútry třeba jako v Londýně, kde těch míst je celkem dost. Pak bych chápal buzerace motorkářů za parkování na chodnících,“ rozčiluje se na sociální síti jeden ze skútrařů.

Placené zóny přibudou, řidiči si musí dát pozor

V Praze má přibýt více modrých zón. Některé městské části, jako např. Praha 12, toto řešení odmítají, jiné se k němu staví neutrálně. Ale okrajová část Praha 6 už jejich zavedení schválila. „Rada městské části Praha 6 na svém dnešním jednání jednomyslně schválila usnesení požadující spuštění pilotního projektu zón placeného stání až spolu s jejich uvedením do ostrého provozu. To by dle přesvědčení vedení radnice mělo optimálně nastat k 1. srpnu letošního roku,“ uvedl Martin Churavý z kanceláře městské části Praha 6.

To se však netýká motocyklů. „Parkování motocyklů v zónách placeného stání se nezpoplatňuje, můžete zaparkovat bez parkovací karty v modré zóně nebo bezplatně v zelené a oranžové zóně,“ řekla Blesku Seifertová. Ale po zpřísnění pokut budou navíc místa blokovat i motorky, které by mohly stát i opodál tak, aby zbytečně nezabíraly místa. Policie na to má však jiný názor než samotní řidiči. Pro dojíždějící lidi z okolních měst, jako je Kladno, tak přibude od 1. srpna další problém.