„Mostní konstrukce mezi Chlumčany a Dobřany je směrově i výškově posunutá,“ řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Radka Pistoriusová.

Zhruba deset dělníků na mostě už rozebírá koleje. Na místo jedou mostní specialisté SŽDC, kteří zjistí stav mostu a posoudí možnosti obnovení provozu. „Záleží na tom, jak rychle se podaří dopravit na místo naši techniku,“ uvedla mluvčí. Oprava bude trvat až do čtvrtečního poledne.

Vytížená trať

„Před 11. hodinou vychýlil bagr železnou konstrukci viaduktu o 20 centimetrů,“ řekla policejní mluvčí Iveta Kořínková. Z místa nehody ujel, policie ale má k dispozici kamerový záznam. Most je na kraji Dobřan na jižním Plzeňsku u nádraží v ulici 1. máje.

Bagr narazil do oblouku mostu a ohnul do pravého úhlu značku, která zakazuje vjezd vozidlům vyšším než 4,3 metru. Auta pod mostem projíždějí v obou směrech, zatím bez omezení.

Na trati jezdí každou hodinu vlak, přičemž se střídají rychlíky a osobní vlaky. Jde o vytíženou trať, nákladní vlaky tam jezdí minimálně. Mezi stanicemi Chlumčany a Dobřany, kudy vede jen jedna kolej, je zavedena náhradní autobusová doprava. Ze stanic Chlumčany a Dobřany pokračují cestující vlaky. Událost šetří policie.

VIDEO: Takhle vypadá cvičení zásahu u následků výbuchu tlakové lahve uvnitř jedoucího vlaku.