„Vzácná je proto, že jde o jedinou plnou láhev, kterou v muzeu máme. Navíc je přes sto let stará. Do roku 1905 se totiž místní minerální vodou plnily skleněné láhve, které byly nižší a širší. A tahle je vysoká a užší a je tedy z doby mezi lety 1905 a 1914,“ vysvětlil ředitel muzea Jaromír Bartoš (50).

Sběratelé by za ni zaplatili pět tisíc korun a více. Láhev ale není na prodej. Před 1. světovou válkou ji v Mariánských Lázních naplnil místní lékárník a vyvezl ji do Německa.

Ležela ve sklepě

O více než sto let později se láhev objevila ve Weilburgu u Frankfurtu nad Mohanem. „Když se vyklízel sklep lékárny U lva, našel ji tady ředitel tamějšího městského muzea. Sám sbírá staré láhve, tak si jich několik vzal, ale tahle jediná byla plná,“ řekl Bartoš.

Muzeum teď láhev s vodou získalo do své sbírky. „Zatím ji uložíme do depozitáře. Budeme k ní přistupovat stejně, jako kdybychom uchovávali vzácná vína. Tedy naležato tak, aby korková zátka byla zatopená. Časem bychom ji chtěli také vystavit,“ dodal Bartoš.

Minerálka z Mariánek

Práva na stáčení mariánskolázeňské minerální vody měl klášter v Teplé. Mniši tato práva pronajímali. Jednou z firem, které mohly místní minerálkou plnit láhve, byla i lékárna Brem & Dr. W. Dietl. Odtud také pochází láhev, kterou teď muzeum získalo. Od roku 1816 se voda stáčela do kameninových lahví a v roce 1870 se přešlo na skleněné.

Voda z Křížového pramene

Uvnitř cenné láhve je voda z Křížového pramene. V roce 1749 se o něm anály kláštera v Teplé zmiňují jako o »slané kyselce«. Když v roce 1749 postavil tamní lékárník Damián Schulz u pramene vysoký kříž z tesaných trámů, začalo se mu říkat Křížový. Využívá se při léčbě nemocí žaludku, střev, žlučníku, jater, slinivky, u pacientů s obezitou, dnou a cukrovkou.

VIDEO: Sběratel Marian Lipták z Frýdku-Místku ukazuje nejcennější kousky své sbírky mobilů.

Fotogalerie
6 fotografií