Nehoda se stala ve čtvrtek večer na silnici mezi průmyslovou zónou u Ostrova u Stříbra a Horními Sekyřany. „Podle zatím zjištěných skutečností dostal řidič na zledovatělé silnici smyk, sjel mimo komunikaci, kde zůstal autobus opřený o strom,“ popsala policejní mluvčí Pavla Burešová.

V autobuse jelo 16 cestujících, mělo se jednat o dělníky různých národností z průmyslové zóny. Šest jich utrpělo zranění, nejvážněji zraněnou pasažérku museli vyprostit hasiči.

„Z místa jsme letecky transportovali ženu (45) s těžkým zraněním horní končetiny na urgentní příjem fakultní nemocnice (FN) v Plzni na Lochotíně,“ řekla mluvčí záchranářů Mária Svobodová. Dalších pět lehce zraněných rozvezly sanitky do nemocnic ve Stodu a FN v Plzni.

„Nezraněné cestující rozvezl evakuační autobus HZS na ubytovny,“ dodal mluvčí hasičů Petr Poncar. Test na alkohol u řidiče byl negativní.

Situace se zklidňuje

Ještě v pátek ráno byla situace na západě Čech poměrně komplikovaná. Na vedlejších silnicích v okolí do 12 kilometrů od Horažďovic na Klatovsku, kde se ráno tvořily ledovky a silničáři tam doporučovali řidičům vůbec nevyjíždět.

Před polednem se ale situace už zklidnila. O víkendu přijde výrazné oteplení a v noci na úterý opět skokové ochlazení. „Z pondělí na úterý a z úterý na středu má všude hustě sněžit," uvedl dispečer krajských silničářů Jaroslav Sádlo.

VIDEO: Bouračky na ledovce.