Incident se měl odehrát loni na jaře v obci Hamry na Šumavě. „Při jednání o připojení budovy ke kanalizaci Herbert N. baseballovou pálkou udeřil do levého kolena Jiřího K. (60). Druhá rána pak směřovala do zadní části stehna pravé nohy. Léčení pohmožděného svalstva a podkoží si vyžádalo dobu delší než šest týdnů,“ řekla v obžalobě státní zástupkyně Marcela Šímová.

Hrázný: Dostal jsem pálkou dvě rány

Hrázný Jiří K. byl pozván na jednání kvůli připojení kanalizačních přípojek objektu firmy, ve které je Rakušan Herbet N. spolumajitel. Dům nebyl v tu dobu napojený na kanalizaci a na odpady využíval jímku.

„Jednání jsem se měl zúčastnit z pozice hrázného přehrady, v jejímž ochranném pásmu tento objekt leží. Když mě Herbert N. uviděl, okamžitě začal na mě křičet, abych šel pryč. Šel směrem ke mně a neustále opakoval, abych opustil místo. Snažil jsem se mu ukázat služební průkaz, ale to ho nezajímalo,“ popisoval incident Jiří K.

„Herbert N. se otočil a šel směrem do pergoly. Já jsem mezitím začal odcházet. Pak jsem uviděl, jak vychází z pergoly s baseballovou pálkou. Zrychlil jsem, on mě dostihl a udeřil mě. První ránu jsem dostal do levého kolene, druhou pak zezadu do pravého stehna, když jsem se otočil, viděl jsem, jak se chystá na třetí ránu. Zavrávoral jsem a utekl. Bál jsem se, aby mi ještě něco dalšího neudělal,“ vypověděl Jiří K., který pak zavolal policii.

Rakušan vinu odmítá

Herbert N. vinu odmítá a incident popisuje zcela jinak. „Když jsme začali jednat, přišel Jiří K. Nezůstal stát na hranici pozemku, mohl se zeptat, jestli může vstoupit, to neudělal a šel dál. Ruku měl v kapse, jako kdyby tam něco kovového schovával. Řekl jsem mu, aby odešel. Nereagoval. Tak jsem mu řekl, že použiji násilí, jestli neodejde,“ uvedl Herbert N. a pokračoval.

„Nato on odešel, aniž bych ho udeřil. Když odcházel, nekulhal. Při svém odchodu řekl, že toho budu litovat,“ řekl Herbert N. „Po krátké době přišel Jiří K. zpátky se dvěma policisty a ti se mě hned ptali na baseballovou pálku. Řekl jsem jim, že žádnou nemám. Svědkové udělali na mě komplot, protože po mně chtěli peníze,“ vypovídal Herbert N. Soud pokračuje výslechy svědků.

Fotogalerie
3 fotografie