Žena seniora oslovila na ulici před domem a vnutila se k němu do bytu. Tvrdila, že jde na kontrolu vody. Důvěřivý stařík ji vpustil dovnitř, a to neměl dělat. Lidská hyena ho bez výčitek okradla.

„Známým trikem o rozměnění finanční hotovosti zjistila, kde má poškozený uložené peníze. Když šel do koupelny napustit vodu, kterou chtěla žena údajně zkontrolovat, využila příležitosti a odcizila mu více než 10 tisíc korun,“ popsala policejní mluvčí Hana Kroftová.

Z bytu pak urychleně i s kradenými penězi zmizela. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže v jednočinném souběhu s přečinem porušování domovní svobody,“ dodala Kroftová.

Pomoci musí rodina

Policisté znovu apelují na starší spoluobčany a také na jejich rodinné příslušníky, aby své blízké opakovaně upozorňovali na možná rizika ohledně podvodů a krádeží. Podvodníci ve vztahu k seniorům využívají různé záminky a lsti. Mnohdy se neštítí ničeho, aby se dostali k jejich penězům.

Nedůvěřujte neznámým lidem a nikoho cizího nevpouštějte do svého obydlí. Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi. Zvoní-li opravář či pracovník úřadu, nechte si vždy předložit příslušný průkaz. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte,“ poradila Kroftová s tím, že senioři by měli mít také důležitá čísla viditelně blízko telefonu, mohli co nejrychleji přivolat pomoc.

VIDEO: Pro osamocené seniory existuje telefonní linka, kam mohou volat.

Senioři, kteří se cítí osamocení, mohou zavolat na linku seniorů.
Autor: Profimedia