U plotu byli původně přivázáni všichni psi. Rodiče se ale utrhli a nechtěli ke štěňatům nikoho pustit. „S dcerou jsme vzaly piškoty a běžely tam. Táta štěňat se po chvíli nechal na ně nalákat, ale máma tři malé fenky dál bránila,“ řekla starostka Irena Zapletalová (46). Na pomoc tak musel přijet zvířecí záchranář.

Mají se čile k světu

Ten nalákal psa na masovou konzervu do klece a pak odchytil i fenu. Teprve poté mohl vysvobodit štěňata. Pomáhali mu při tom policisté, které lidé na místo zavolali. „Štěňatům jsou asi čtyři měsíce. Byla celá vystrašená, ještě teď se bojí a nehnou se vůbec od sebe. Třikrát denně jim dávám těstoviny s masem a speciální granule,“ popsal Bobál.

Štěňata jsou v celkem dobré kondici a už za týden, po karanténě, by mohla jít k novým majitelům. Zdravotně o něco hůře jsou na tom jejich pohublí rodiče. I ti se ale z prožitých útrap také už vzpamatovávají.

Zatím nejde o trestný čin

Policie se u plotu uvázanými a podvyživenými psy zabývá, ale zatím to nešetří jako trestný čin týrání zvířete. „V tuto chvíli je případ kvalifikován jako přestupek. Zjišťujeme veškeré okolnosti a případem se zabýváme. Neznamená to, že se právní kvalifikace nemůže změnit,“ řekla policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. 

Záhadná dodávka

Lidé si všimli, že v době, kdy se pejsci u plotu objevili, pohybovala se ve vsi neznámá dodávka. Myslí si, že by to mohlo mít s vyhozenými psy souvislost. „Upozornila mě na to jedna z místních žen. Zaujalo ji, že na autě bylo uchycené jízdní kolo. Kamerový systém tu ale nemáme,“ řekla starostka.

Fotogalerie
26 fotografií