Jan Otýs chodil každý den do práce kolem skupiny bezdomovců usídlených mezi paneláky. Jeden z nich ale na první pohled vybočoval. „Nikdy jsem ho neviděl opilého, nebyl špinavý a také nežebral a neotravoval lidi jako ostatní. Jen seděl a koukal. Tak jsem se s ním dal do řeči,“ líčil Otýs.

Dozvěděl se tak mužův neradostný příběh. „Pracoval jsem v Liberci pro personální agenturu. Vyhodili mě a výplatu mi nedali. Za prací jsem odešel do Plzně, ale ta nevyšla. Skončil jsem tak na ulici,“ řekl Šimon Wróbel (53).  

Honza pracuje ve firmě Faurecia vyrábějící sedačky do vozů BMW a na personálním oddělení se domluvil, že bezdomovce přivede ukázat. „Musel jsem ze Šimona udělat opět člověka. Dal jsem mu kalhoty, tričko, přítelkyně mu koupila šampón, mýdlo a voňavku. Večer jsem mu to dal a druhý den ráno jsem netrpělivě čekal, jestli se na místě srazu ukáže,“ líčil.

Bezdomovec Honzu nezklamal. „Vyspal jsem se v lese, ráno jsem se vykoupal a oholil v Košuteckém jezírku, navoněl a v 7 hodin jsem už stál na domluveném místě a s Janem jsem se šel ukázat do práce,“ dodal Wróbel. Přijímací pohovor zvládal a teď pracuje jako operátor v logistice.

Proč bezdomovci pomohl?

Chtěl, aby Šimon dostal druhou šanci, stejně jako on ji dostal před dvaceti lety. „Tehdy mě odebrali mé pravé matce, která neměla dostatek peněz, aby se o mě starala a já tak skončil v dětském domově. Tam jsem pobyl tři čtvrtě roku a pak si mě vzali pěstouni. Ti mě vychovali a jsem u nich dodnes. Vím, že to v životě není lehké, a proto se snažím pomoci druhým,“ uvedl Otýs.

Z ulice zpět do života

Kromě práce získal Šimon od firmy zdarma také místo na ubytování v Holýšově. Odkud ho každý den vozí do práce podnikový autobus. Zdarma má i jídlo v zaměstnání a dostal i oblečení a boty. Šimon není líný, takže si v práci i pěkně vydělá. Stejně jako mnozí další dělníci má skoro třicet tisíc měsíčně.  

Chvála na nového pracanta

Nového pracanta si ve firmě Faurecia pochvalují. „Je velice šikovný, na to, že tu není dlouho, dělá při práci jen málo chyb, jsme s ním velice spokojeni,“ řekl personalista David Havelec.

Ten je i pyšný na Jana Otýse. „Jsem rád, že naši zaměstnanci nejsou lhostejní a jeden z nich pomohl člověku v nouzi,“ dodal Havelec.