„Vycházel jen z písemných podkladů, které byly nedostatečné. Ne vždy se psychiatři ve svých závěrech shodnou, ale zákon nezná možnost vypracovat posudek z psychologie či psychiatrie bez vyšetření osoby, na kterou se posudek zpracovává,“ řekla soudkyně Miriam Kantorová s tím, že psychiatr Karel H. jednal v rozporu se znaleckým slibem.

„Měl jsem k dispozici dva znalecké posudky, které vycházely z vyšetření poškozené. Neměl jsem důvod jim nevěřit, proto nebylo nutné, abych ženu sám vyšetřil. Zúročil jsem svoje padesátileté zkušenosti,“ uvedl Karel H., který si nechal lhůtu na odvolání, rozsudek je nepravomocný.

Zpochybnil posudek

Obžaloba Karla H. vinila z toho, že jako soudní znalec obhajoby v případu podvodu a vydírání při poskytování nebankovních půjček vypracoval na poškozenou ženu posudek, který zpochybňoval posudky obžaloby. Podle těch žena trpěla postraumatickou poruchou.

Mačetou napadený psychiatr

Karla H. napadl před patnácti let v jeho ordinaci duševně nemocný pacient. Vytáhl na něj mačetu, posekal ho a vážně ho zranil. Psychiatr pak o pět let později vysoudil na českém státu miliónové odškodné za to, že ho policie neochránila před násilníkem. Ten Karlu H. před tím vyhrožoval a lékař marně žádal policii o ochranu.

VIDEO: Moderátor Jeroným Janíček mluví o své úzkostné poruše.