Objekt byl využíván pro zemědělské účely až do roku 2012. Pak byl v poměrně zuboženém stavu předán jako historický majetek městu. Jako nejhodnotnější a zároveň nejvíce zchátralé byly objekty na západní a severní straně dvora, tedy stodola se sýpkou a obytné stavení. V uplynulých dvou letech obvod na své náklady opravil sýpku, rekonstrukci stodoly zaplatilo město.

Stodola je po rekonstrukci staticky zajištěna, má opravený barokní krov a štít, novou střechu i dvoje nová vrata. Sýpka je rovněž staticky zajištěna, má obnovený krov a jižní štít. Zrekonstruován je také krov v průjezdu mezi sýpkou a stodolou, který pochází z roku 1789,“ uvedl náměstek primátora Petr Náhlík.

V budoucnu se opraví celá

V budoucnu se plánuje celková obnova severního objektu, který obsahuje zajímavé stavební prvky, jakými jsou klenby a černá kuchyně. „Předpokládá se, že by zde mohla být umístěna pošta, komunitní centrum nebo vinárna. V jižním křídle by měla vzniknout novostavba obvodního úřadu na půdorysu původní budovy,“ dodal Ondřej Vohradský ze svedoucí Úseku koncepce a dopravního inženýrství právy veřejného statku.

Areál budov Litického dvora má čtyři křídla. Západní stranu tvoří stodola, jejíž jižní část byla ještě v baroku přestavěna na sýpku. Na severní straně dvora je památkově hodnotné barokní a klasicistní obytné křídlo, východní stranu zaujímá barokní stáj, jižní strana dvora byla na přelomu 19. a 20. století uzavřena administrativním objektem.

VIDEO: Selské baroko v jihočeských Holašovicích.