„Nevím, jak ten novorozenec přišel k těm zraněním, já mu je neudělala a nevím kdo,“ tvrdila Jana F. u Krajského soudu v Plzni. S dlouholetým trestem od první chvíle nesouhlasila, Vrchní soud v Praze ale její odvolání smetl ze stolu. Verdikt je tak pravomocný.

„Trest odnětí svobody v trvání sedmnácti roků je trestem zcela odpovídajícím a zařazení obžalované pro výkon trestu do věznice se zvýšenou ostrahou je také zcela odpovídající závažnosti spáchaného činu, osobnosti obžalované a možnostem její nápravy,“ uvádí se v rozhodnutí.

Miminku drtila hlavičku

Tragický příběh se začal odvíjet loni v červenci, kdy Jana F. tajně porodila doma v koupelně nechtěného syna. Pak mu podle znaleckého posudku drtila hlavičku.  Výčet poranění novorozeného chlapečka byl děsivý.

„Utrpěl zlomeniny lebečních kostí, masivní krevní výron do mozku a těžký otok mozku, který byl bezprostřední příčinou smrti,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová.

Po porodu ji překvapila její matka, která o těhotenství dcery neměla tušení. „Nic jsem na ní nepozorovala, stále kouřila, i marihuanu. Ten den jsem šla ráno do koupelny. Viděla jsem záchod od krve, ptala jsem se dcery, co se jí stalo, pak začalo plakat dítě. Miminko jsem zabalila do županu, nechtěla jsem se na něj moc dívat, nemohla bych ho pak odnést. Odvezla jsem ho k poliklinice do babyboxu. Nechtěla jsem, aby se mu něco stalo, žádné zranění jsem mu nezpůsobila,“ uvedla v přípravném řízení matka Jany F. U soudu vypovídat odmítla.

Z babyboxu putoval chlapec do plzeňské fakultní nemocnice. Na na následky vážných zranění, které mu po porodu udělala jeho máma, druhý den zemřel. O druhého staršího syna odsouzené ženy se stará její matka.

VIDEO: Krkavčí matka u Krajského soudu v Plzni