Neohrožené mládě překvapuje i zaměstnance zahrady. „Je to opravdu velká osobnost. Nemá problém odejít i úplně stranou celého stáda,“ pochvalovala samostatného Pola zooložka Miroslava Palacká. Když se mláděti něco nezdá, vrátí se radši rychle do bezpečí k mámě Pari.

„Polo u nás zůstane zhruba do jednoho roku. Pak se přemístí do jiné zahrady, kde bude mít, až ve třech letech dospěje, vlastní stádo,“ dodala Palacká. To už ale bude Polo vypadat úplně jinak než teď, kdy se podobá spíš své mámě.

Podobně jako u antilopy sitatungy, která byla v Plzni chována před nyalami, nalezneme u nyal výraznou pohlavní dvojtvárnost. Samci jsou mohutnější, tmaví a rohatí, samice světlejší a bezrohé,“ popsal mluvčí plzeňské zoo Vobruba. Charakteristické světlé proužky na těle a tečky na tvářích má pak každá antilopa jiné.

Do plzeňské zoo poprvé přivezli nyaly nížinné před deseti lety, dnes zahradu obývá desetihlavé stádo. A těmhle elegantním antilopám se zde daří, Polo je již 30. odchovaným mládětem. V Evropě chová tyto sudokopytníky kolem 40 zoo, z toho pět v ČR.

VIDEO: Nyalám se v plzeňské zoo daří, takhle zde křtili v lednu trojici mláďat.