Choroba se běžně státním veterinářům hlásit nemusí. Odhalila se tak, že zodpovědná majitelka koně určeného k prodeji si nechala provést vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Praze. „Vyšetření u něj potvrdilo přítomnost původce nákazy. V současné době se čeká na výsledky ze soukromé laboratoře od ostatních z celkem 28 koní,“ uvedl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

Veterináři následně nařídili izolaci nakaženého zvířete, zakázali koním z tamní stáje jezdit na výstavy a další hromadné akce. „Veterinární inspektoři zároveň prošetřují, zda se kůň v posledních 30 dnech neúčastnil hromadné akce, kde by mohlo dojít k nakažení zvířat,“ dodal Majer.

Horečka a zhnisání

Nákaza je bakteriální, vnímavá vůči ní jsou především hříbata a mladí koně. Šíří se kapénkami i nepřímo z kontaminovaného prostředí. „Mezi klinické příznaky patří horečka, výtok z nozder a zvětšení mízních uzlin, které mohou zhnisat. Léčba nemocných zvířat se provádí antibiotiky. Pokud není zahájena včas, hrozí vážné komplikace jako záněty vzdušných vaků, pneumonie atd., které mohou vést k úhynu,“ uvedli veterináři.

Protože se nemusí povinně hlásit, nemají státní veterináři objektivní údaje o výskytu choroby v ČR. Chovatele odborníci upozorňují, aby si při případném přesunu koní vždy zjistili, jakým způsobem pořadatel kontroluje zdravotní stav koní.

VIDEO: Nebezpečná nákaza koní na Slovensku: Neexistuje na ni lék!

Video
Video se připravuje ...

Nebezpečná nákaza koní na Slovensku: Neexistuje na ni lék. tv Joj