Cena dětského předplatného byla do roku 2015 poloviční oproti „dospělému“ jízdnému. V posledních dvou letech se začala dále snižovat a od září bude sleva stoprocentní.

 Děti budou v MHD revizorům předkládat Plzeňskou kartu se zaznamenaným nárokem na jízdu zdarma. Pokud ho nebudou mít na kartě aktivovaný, zaplatí jako dosud poloviční jízdné.

 „Plzeňským městským dopravním podnikům (PMDP) tak odpadne řada problémů, které byly spojeny s řešením jízd načerno v případě nezletilých cestujících,“ uvedl náměstek primátora Petr Náhlík s tím, že dva měsíce prázdnin jsou dostatečně dlouhou dobou pro aktivaci nároku na Plzeňské kartě.

Dětem, které od září nastupují do prvních tříd plzeňských základních škol, vydávají PMDP Plzeňskou kartu zdarma. Stačí, aby o ni rodiče prvňáčka požádali.

V případě vydání karty po 1. červenci už bude nárok na bezplatnou jízdu aktivovaný. Pokud si kartu vyzvedli před tímto datem, musí navštívit přepážku PMDP a nárok si aktivovat,“ uvedl Radomír Kozler z PMDP.

 Cestující, kteří jsou na mateřské či rodičovské dovolené, si budou moci od září koupit a nechat nahrát na Plzeňskou kartu zlevněné předplatné.  „Bude to pro ně pohodlnější, než si koupit jízdenku, označit si ji s kočárkem v ruce nebo s dítětem v náručí. Navíc budou moci jezdit za poloviční jízdné po celou dobu mateřské či rodičovské dovolené, i když pojedou MHD bez dítěte,“ dodal Náhlík.

VIDEO: V Praze nasadili proti černým pasažérům tramvaje Vymlouvačky.

Video
Video se připravuje ...

V Praze vpustili do provozu dvě tramvaje Vymlouvačky. David Zima