Barevné obrazce, nápisy a podpisy HSK a Vanilka se objevily v noci na neděli v městské části kolem ulice 5. května. Vandalové posprejovali fasády domů, hradby, vrata i zaparkovaná auta. Nikdo z místních nic takového nepamatuje.

Škody půjdou do statisíců korun. „Zničili mi dveře. Ale aspoň mi to postříkali zelenou barvou, když prodávám rostliny a zeleninu,“ snažila se žertovat majitelka krámku Lucie Zemanová.

„Manžel večer přijel z práce, auto zaparkoval před domem a ráno bylo celé počmárané,“ řekla Věra Mašková. Ta míní, že sprejer nebyl sám. „V jednom místě je patrné, že se ti vandalové rozdělili. Na jedné straně ulice jsou jen červené nápisy, na druhé straně bloku domů jen zelené. Pak se ještě potkali a přidali i modré nápisy,“ uvedla Mašková.

A policie jí dává za pravdu. Hledá totiž dva pachatele. „Ti vytvořili 98 nápisů a obrazců na 27 objektech,“ řekla policejní mluvčí Iveta Kořínková.

„Něco podobného se tady u nás nestalo poprvé. Nebylo to sice na zdech domů a nešlo o nápisy a obrazce, ale někdo už dříve postříkal barvou zaparkovaná auta. Teď chci věřit tomu, že to neudělal nikdo z místních občanů,“ uvedl starosta Jan Poduška. Policie řádění vandalů řeší jako přečin poškození cizí věci a pachatelům hrozí až jeden rok vězení.

Fotogalerie
18 fotografií