První blok konvoje přejel v úterý večer hranici na Rozvadově. Přesouvá se do kasáren Stará Boleslav a odtud na hraniční přechod Náchod. S ohledem na plynulost dopravy se všech téměř 170 vozidel a 300 lidí pohybuje v sedmi proudech. A právě v posledním, který hranici překročil ve tři hodiny ráno, se jeden kus techniky u Plzně porouchal.

 „Došlo k technické závadě na vozidle Stryker. Toto vozidlo bylo zapojeno za odtahové vozidlo a kolona pokračovala dál, přesouvala se rychlostí 25 km/h,“ uvedla mluvčí Armády České republiky Vlastimila Cyprisová s tím, že oproti harmonogramu došlo ke zpoždění asi o hodinu.

„Na místě jsme asistovali, na 67. kilometru dálnice D5 byla v místě události doprava vedena jedním pruhem,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Fialová. Celá událost trvala asi hodinu a poté již byla dálnice opět plně průjezdná.

Druhý blok přejede hranici na Rozvadově ve čtvrtek večer. Přesun se uskuteční po stejné trase, tedy od hranic s Německem do kasáren Stará Boleslav, kde jen vojáci přenocují a následně budou pokračovat směr hraniční přechod Náchod. Celkem přes naše území přejede asi 400 vozidel a 1000 vojáků 2. jízdního pluku z německého Vilsecku. Během přesunu nejsou plánované žádné ukázky pro veřejnost.

VIDEO: Takhle vypadal přesun amerického konvoje před dvěma lety.

Video
Video se připravuje ...

Americký konvoj projíždí Českem. Podívejte se na manévry vojenské techniky Tadeáš Provazník

Fotogalerie
10 fotografií