Objednaná dodávka se speciální plošinou je v jiné úpravě, než si rodina přála. „Potřebujeme, aby vzadu vedle Filípka byla sedačka, musíme na něj cestou dávat pozor. Jenže jeho vozík je tak široký, že už nezbylo místo. Takže se musí jedno sedadlo z druhé řady otočit zády,“ popsala Eva Směšná (39).

A to znamená další vydání. „Za úpravu a její schválení, že je bezpečná, zaplatíme dalších asi 20 tisíc,“ řekla Směšná. To jsou pro rodinu velké peníze, starší David (13) se totiž moc těší, že pojede o prázdninách s vrstevníky na tábor.

Pomoc slíbila nadace Naše dítě, která též na vůz přispěla. „Nebudou muset s úpravou čekat až po prázdninách, auto opravdu potřebují,“ uvedla Štěpánka Gregorová z nadace. „Na otočené sedačce budu jezdit já, dám na brášku pozor,“ těšil se David.

„Jsme ohromně vděční všem, kteří se na nás složili a podpořili nás,“ děkovala dojatě Eva Směšná. Rodiče zdravého Davida a postiženého Filipa získali i novou práci. „Minulý zaměstnavatel nás propustil, protože jsme potřebovali kvůli Filipovi volné víkendy. Nový nám vyšel vstříc,“ řekla.

Filípkovi, který se narodil jako zdravé miminko, se v půl roce začal v hlavičce hromadit mozkomíšní mok. Podstoupil proto zákrok, který mu měl pomoci. „Dělali mu punkci v celkové narkóze. On to ale nezvládl. Měsíc byl v umělém spánku, zůstal na úrovni půlročního dítěte,“ popsala Eva Směšná.

Fotogalerie
21 fotografií