Čpavek unikl z chladicího systému ve strojovně objektu chlazení, což je samostatná budova v areálu bývalých jatek. Na místo ihned vyrazily složky IZS, hasiči vyslali jednotky ze stanic Sušice, Klatovy, Košutka a dobrovolné jednotky z Volšov, Dlouhé Vsi a Sušice.

„Hasiči provedli uzavření armatur a snažili se odhalit místo úniku. Zasahovali v ochranných oblecích a dýchací technice. Dále bylo prováděno skrápění strojovny, aby se případný další únik srazil a dál nešířil,“ popsal mluvčí hasičů Petr Poncar.

„Na místo jsme vyjížděli preventivně, byl vyslán i inspektor provozu a vůz pro hromadné postižení osob,“ řekla záchranářka Andrea Divišová. Na místo dorazil starosta města, vyjela i chemická laboratoř Třemošná. Policisté a strážníci vyrozumívali obyvatele sousedních lokalit, aby raději z preventivních důvodů nevětrali.

Únik se naštěstí podařilo zanedlouho zastavit. „Došlo k němu kvůli prasklému těsnění na přírubě trubky vedoucí čpavek. Ten unikal na podlahu strojovny, kde byl svody usměrněn do záchytné jímky. Zbytek čpavku na podlaze byl zlikvidován sorbentem, zbytky, které nesebral sorbent, budou spláchnuty do již odčerpané jímky a zneutralizovány kyselinou citronovou,“ vysvětlil Poncar. Jímku hasiči odčerpali do záchytných nádob, množství uniklého čpavku se odhaduje na 300 kilogramů.

„Koncentrace mimo budovu strojovny je do pěti ppm, což je na hranici subjektivního vnímání, není tedy taková, aby byla zdraví ohrožující. Preventivní doporučení nevětrat již bylo odvoláno“ dodal Poncar s tím, že byl vyrozuměn odbor životního prostředí obce s rozšířenou působností.

 

VIDEO: Zásah při úniku kyanidu draselného v pražské chemické laboratoři.