Největší cvičení v historii Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje se připravovalo celý jeden rok. „Nákladní vůz, jehož řidiči se udělalo za volantem zle, naboural několik aut a pak vjel do shromáždění lidí. Volili jsme dopravní nehodu, nikoli cílený teroristický útok,“ řekl mluvčí krajských záchranářů Martin Brejcha. Datum byl zvolen záměrně tak, aby se za německou stranu mohli zúčastnit i dobrovolníci, u našich sousedů je totiž státní svátek a tedy den pracovního volna.

Video
Video se připravuje ...

Náklaďák naboural a vjel do lidí, na místě jsou mrtví i zranění! U Rozvadova cvičí 500 lidí Romana Vébrová

Na místě nebylo předem určeno, jaký pacient se dostane do péče našich a jaký do péče německých záchranářů. Jako figuranti sloužilo 250 studentů zdravotnických oborů, záchranáři si zapůjčili i 10 filmových figurín s devastačními zraněními. „Na zdraví je postiženo z tohoto počtu celkem 170 osob, zbývajících 80 utrpělo psychické trauma,“ popsal Brejcha.

Cvičení bylo zaměřené na akutní přednemocniční péči. Mělo zároveň pomoci vylepšit už tak velmi dobře fungující spolupráci našich a bavorských záchranářů. Pokud by se v době jeho konání stala na naší či německé straně závažná velká nehoda, nebyl by problém simulovaný zásah na Rozvadově okamžitě ukončit.

Cvičení se konalo od 13 do 19 hodin, přičemž posledního pacienta odvezla sanitka do zdravotnického zařízení kolem 16. hodiny. Do akce se zapojili i středočeští a jihočeští záchranáři, letečtí záchranáři ze základen v Líních a Praze a stroje německého ADAC.

Fotogalerie
26 fotografií