Odsouzeného mladíka čeká po odpykání trestu vyhoštění z ČR zpět na Slovensko, kde má podle soudu družku a dvě děti. Rozsudek je zatím pravomocný jen u jednoho ze dvou souzených mladíků.

Protože u druhého mladíka (také 17) ještě rozsudek nenabyl právní moci, nelze jej zatím zveřejnit. Třetího útočníka soudit vůbec nebudou, v době spáchání loupežného přepadení mu bylo teprve čtrnáct let.

Čtvrtý ze skupiny Patrik D. (22) na soud teprve čeká. Skrýval se v Anglii, která ho letos v dubnu vydala zpět do ČR, kde skončil ve vazbě.

Soud: Dupl oběti na hlavu

Drama se odehrálo loni v září v baru na Plzeňsku. Ukrajinec tady podle obžaloby platil lidem v baru panáky. Mladíci tak viděli, že má peníze a rozhodli se, že ho o ně připraví. Kvůli prodeji marihuany ho vylákali ven z baru. Nyní odsouzený mladík oběť srazil k zemi a všichni čtyři do něj kopali.

„On sám nejméně jednou dupl poškozenému na hlavu. Útok byl velice brutální. Podle znalců poškozený utrpěl naprosto devastující zranění obličejové části hlavy. Příčinou smrti bylo udušení vlastní krví, kterou poškozený vdechl,“ uvedl předseda senátu Jan Špeta.

Ukrajinec pak přišel o batoh, kde měl doklady, mobil, elektronické cigarety a peněženku s ukrajinskými penězi. Čtveřice mladých útočníků pak batoh zahodila, aniž si všimla, že v něm bylo ještě tři tisíce korun. Tělo Ukrajince našel pejskař u plotu mateřské školy. Pokud by se napadenému dostalo včasné pomoci, mohl útok přežít.

K objasnění případu pomohly policii záběry městského kamerového systému. Je na nich zachycen odsouzený mladík, jak celý útok později předvádí kamarádům.

Msta za zabitého?

Policie dva ze čtveřice útočníků krátce po činu zadržela v domě, který obývají problémoví lidé.  Dům místní dobře znají. „Je to naše jediná sociálně vyloučená lokalita, většina z více než pěti desítek lidí, kteří v domě bydlí, tam nemá trvalý pobyt,“ uvedl starosta Martin Sobotka s tím, že místo častěji kontrolují policisté.

Občas tu řeší sousedské neshody nebo hádky v domě. Po zadržení mladíků přišli lidé z domu s tím, že jim vyhrožují kamarádi zabitého, a několik desítek lidí proto z domu odjelo. „Přijali jsme oznámení, že mohlo dojít zatím k blíže neupřesněnému vyhrožování u rodinného domu v obci na jižním Plzeňsku,“ uvedla tehdy Fialová. Policisté proto dům a jeho okolí v průběhu noci hlídali.