Na svět opička přišla už v únoru. Teď ji zoo poprvé ukázala veřejnosti. Jeho matkou je samice Pavlína a otcem dospělý samec Nagar, který před dvěma lety přicestoval do Plzně z ostravské zoo.

„Makak lví je snad nejhezčí a jeden z nejvzácnějších z makaků. Postaru se také nazývá wanderu (domorodé jméno) nebo opice vousatá. Po 165 dnech březosti mívá jedno mládě, o které pečuje dva roky,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Tento druh makaků dorůstá velikosti 45 až 61 cm, ocas dlouhý až 39 cm je zakončen štětinkou a opice váží až 15 kg. Samice dospívají v pěti, samci až v osmi letech. Jejich potravou jsou plody, listí a ořechy.

Nebojí se vody

Makaky lví chová plzeňská zoo od roku 1981, kdy sem ze zoo v Liberci dorazil první samec Mak. Tlupa makaků obývá nový stylový pavilon v rámci afrických a asijských expozic se samostatným ostrovem jako venkovním výběhem.

„Pozoruhodným jevem po odstranění mříží ve venkovní expozici je to, že makakové se nebojí vstupovat do vodního příkopu, kde sbírají různé drobnosti. Do vody vlezou dokonce až po krk, což je neobvyklé. Opice se totiž obvykle vodě vyhýbají,“ dodal Vobruba.

VIDEO: Odchov vzácných varanů modrých v plzeňské zoo.

Fotogalerie
3 fotografie