Vojenských kempů, které k plzeňským oslavám neodmyslitelně patří, bude ve městě hned několik. Letošní program přinese i několik novinek. „Například v prostoru U Zvonu bude ukázka tábora RAF, tedy britského královského letectva, jehož 100. výročí si v tomto roce připomínáme a v němž sloužilo 2402 Čechů a Slováků,“ uvedl náměstek primátora Martin Baxa. Pro zájemce je připravena hra s názvem »303«, která je tahovou strategií s úkolem zabránit bombardování Londýna.

V Křižíkových sadech a Proluce se představí dobový americký vojenský tábor, před Peklem pak bude mít stanoviště vojenský kemp Raiders, který přiblíží současnou americkou armádu.

V parku za obchodním centrem Plaza rozloží Klub vojenské historie 16. obrněné divize vojenské kempy 16. obrněné divize a Československé samostatné obrněné brigády. „Součástí kempu bude akustická střelnice s ukázkami střeleb z dostupných pěchotních zbraní,“ řekl Baxa.

Konvoj projede v sobotu

A bude se i soutěžit. Na neděli 6. května od 10 do 17 hodin je připraveno rodinné klání Nebeští jezdci. „Soutěžící se na určitou dobu stanou příslušníky britského Královského letectva. Čeká je například překonání přísně střežené hranice, zažijí přípravu na výkon služby v letectvu nebo budou muset trénovat let ve formaci,“ přiblížila některé disciplíny Adéla Kuželíková z plzeňského magistrátu. Soutěž je určena převážně pro rodiny s dětmi od 3 do 15 let. Zájemci se musí zaregistrovat před Kulturním domem Peklo a po zdolání všech úkolů je čeká odměna.  

Slavnostní dění se ale dotkne dopravy ve městě. Po celou dobu oslav bude omezeno parkování a průjezd vozidel na náměstí Republiky i v přilehlých ulicích. „V sobotu 5. května bude kvůli průjezdu konvoje vojenských vozidel na náměstí Republiky omezen mezi 10 a 14 hodinou i provoz městské hromadné dopravy,“ uvedla Jana Komišová z plzeňského magistrátu.

Omezená doprava

Dopravní omezení se dotkne i Klatovské třídy. Ve čtvrtek 3. května se při odhalování památníku Díky, Ameriko! částečně uzavře od 15 do 19 hodin pravý jízdní pruh ve směru do centra. Změny se dotknou i MHD a ulice V Šipce. Vzpomínkový akt v neděli 6. května uzavře pro veškerou dopravu od 15 do 19 hodin Americkou třídu v úseku Klatovská třída – Jungmannova.

V sobotu 5. května, kdy Plzní projede Convoy of Liberty, bude Klatovská třída v úseku U Trati – Rondel včetně výjezdů z bočních ulic od 9 do 13 hodin obousměrně uzavřená. Po celou dobu bude omezený provoz i v přilehlých ulicích.

„Doporučujeme návštěvníkům, aby této době omezili příjezd osobním vozem do centra a využili městskou hromadnou dopravu. Upozorňujeme rovněž na omezení parkování v historickém centru s doporučením využít parkovací domy Rychtářka a u obchodního centra Plaza,“ dodala Komišová.

Podrobné informace jsou k dispozici ZDE k dopravním omezením jsou ZDE  .

VIDEO: Takhle projel městem Convoy of Liberty v loňském roce.

Video
Video se připravuje ...

Konvoj svobody projel Plzní, veteránům osvoboditelům mávaly tisíce lidí Zbyněk Schnapka, Hudba: Mobilizing Troops, Studio Fontána, spol. s r.o.

Fotogalerie
46 fotografií