„Nesledoval situaci na silnici před sebou a nezareagoval na to, že kluci už silnici přechází,“ uvedla ve zdůvodnění rozsudku soudkyně Lenka Prýcová.

V té době nefungovalo signalizační zařízení a na semaforu blikala oranžová barva. Dva kluci přecházeli silnici, nechali dokonce přejet dvě auta, než na ni vstoupili. Pak je srazil Patrik H. se svým vozem VW Polo. Děti utrpěly těžká zranění.

„Při příjezdu záchranky na místo byly v bezvědomí, ve velmi vážném stavu jsme je transportovali na Emergency fakultní nemocnice na Lochotíně,“ řekl mluvčí záchranářů Martin Brejcha. V nemocnici oba kluci zhruba po dvou hodinách zemřeli. Nejdříve starší a pět minut po něm mladší. „Příčinou smrti byl u obou těžký otok mozku,“ řekl státní zástupce Jiří Růžička.

Řidič prý neviděl kvůli slunci

U soudu se Patrik H. hájil tím, že ho oslnilo slunce. „Nikoho jsem neviděl. Slunce mi svítilo do očí. Že někdo kráčí po přechodu pro chodce, jsem si všiml až na poslední chvíli a nestačil jsem zareagovat. Hned jsem zavolal záchranku a šel jsem se podívat, co se stalo. Je mi líto těch dětí. Matce jsem zaplatil 10 tisíc korun. Byl jsem i na pohřbu dětí,“ řekl Patrik H.

Soudní znalec z oboru silniční opravy Michal Kešner uvedl, že k plnému brzdění došlo až po nárazu do chodců. „Auto v tu dobu jelo rychlostí 55 až 65 km/h. Hlavní příčina nehody je, že řidič nepřizpůsobil rychlost povětrnostním podmínkám, kdy měl sníženou viditelnost v důsledku prudkého slunečního svitu,“ řekl Kešner.

Hrozilo mu šest let, dostal podmínku

Patriku H. hrozilo za usmrcení z nedbalosti až šest let vězení. „Při ukládání podmíněného trestu jsem zohlednila, jak se obžalovaný k tragické nehodě postavil. Snažil se pomoci rodičům, předal jim finanční částku ve výši 10 tisíc korun a byl i na pohřbu obou chlapců. Co učinil, bude mít před očima do konce života,“ uvedla při zdůvodňování rozsudku Prýcová. Rozsudek není pravomocný, Patrik H. si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

VIDEO: Takhle vypadalo vyšetřování tragické nehody.

Fotogalerie
29 fotografií