Třítunovou růžovou skulpturu kdosi počmáral modrým sprejem. A opět si vybral hákové kříže. Ty už sochu hyzdily loni na podzim.

Neznámý vandal dílo posprejoval v noci na konci minulého týdne. „Ráno jsme pak přijali oznámení, že došlo k pomalování sochy králíka nacistickými symboly,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Případ si převzali kriminalisté. „Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů poškození cizí věci a projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka,“ dodala Hokrová.

Růžový králík vandaly přímo magicky přitahuje. Za necelé tři roky, co na Lochotíně stojí, ho »vylepšili« už čtyřikrát. V jednom případě se podařilo pachatele dopadnout. „Bylo mu sděleno podezření z přečinu poškození cizí věci a výtržnictví,“ řekla Hokrová s tím, že tento »umělec« nakreslil na nebohého králíka nacistické symboly.

Králík požírající pana Mrkvičku, jak lidé soše říkají, je dílem mladého umělce Adama Trbuška z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. „Dílo jsem nazval Panoptikum, inspiroval mě obraz Francisca Goyi Saturn požírající svého syna. Ale nevadí mi, když mu lidé říkají jinak,“ uvedl Trbušek. Socha od samého počátku budí emoce, jak kladné, tak i negativní.  

Fotogalerie
22 fotografií