V lednu se v ulicích kolem »Kollárky« objevily dopravní značky a parkovací automaty, od února se tady začalo platit. „Platnost svislé dopravní značky Zóna s dopravním omezením nekončí na hranici křižovatky, jak se někteří řidiči domnívají, ale je ukončena dopravní značkou »Konec zóny s dopravním omezením«. Parkování jinde než na parkovacích stáních je zakázáno,“ vysvětlila mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Značky jsou umístěné na všech vjezdech do nové zpoplatněné zóny. „Jsou na křižovatkách ulic Husova a Kovářská, Husova a U tržiště, Kollárova a Karlova, Tovární a Přemyslova a při vjezdu do Palackého ulice,“ vypočetla Pužmanová. Hodina stání tady řidiče vyjde na 10 korun.

Pouze zpočátku mohou být k řidičům hříšníkům strážníci v rámci zákona benevolentní. Současná legislativa nedovoluje udělovat za přestupky v dopravě napomenutí. I u marginálních případů musí být vždy uložena pokuta,“ řekla Pužmanová s tím, že pokuty za porušení ustanoveni dopravního značení budou strážníci ukládat ve spodní možné hranici.

„V dalších týdnech již bude Městská policie samozřejmě postupovat standardně jako v jiných případech dopravních přestupků,“ dodala Pužmanová. Parkovat zdarma je možné na okraji této zóny, v Kotkově ulici, kde loni vzniklo bezplatné záchytné parkoviště pro 250 aut.

Město chce zpoplatněním parkování v ulicích zajistit volná místa, zejména pro rezidenty a pro ty, co pro návštěvu Plzně opravdu potřebují auto. „Přispěje k rychlejší obměně aut na jednom parkovacím místě, motoristé zde nenechávají svůj vůz stát celé dny či týdny.

Rezidenti si mohou zakoupit parkovací kartu, mají tedy šanci parkovat v blízkosti svého domu,“ uvedl náměstek primátora Petr Náhlík. Rezidentská parkovací karta vyjde místní na 700 korun ročně, za firemní vozidla se platí 7000 korun.

 

Fotogalerie
15 fotografií