Kamenosochaři a uměleckému kováři bylo líto, že pouliční umění v Plzni reprezentují pouze graffiti. „U mnohých kreseb zná jejich význam jen autor. Vytvořil jsem proto menší realistické plastiky. Ty se dnes příliš neobjevují, spíš ty stylizované, “ vysvětlil Lukáš Řezníček.

Jako modely pro svá dílka využil manželku a dceru, plastiky pak odlil z cínu. K instalaci si vybral místa, kudy často chodí, a snažil se, aby plastiky nezasahovaly do rázu budov. „U katedrály jsem je přidělával za tmy, kamarád hlídal. Budili jsme ale dost pozornost. U těch dalších jsem se už neskrýval, přidělal jsem je ve dne a nikdo se nad tím nepozastavil,“ popsal Řezníček. Ten zatím nová díla, která by oživila plzeňský veřejný prostor, v plánu nemá.

Veškerá dílka připevnil tak, aby nenarušil plochu pod nimi. „Jen z chodníku jsem vyndal pár kostek. Vím, že to může někomu vadit, ale nahradil jsem je něčím, co nepřekáží. Jinak ty kostky mám schované a je možné vše vrátit zpět,“ vysvětlil umělec.

 Stopy jsou Evy a Aničky

Otisky chodidel ženy Evy a dcerky Aničky umístil umělec na schody synagogy. „Jde o připomínku výročí transportu židovských obyvatel do Terezína v lednu 1942. Lidé přemýšleli o významu plastik ve vztahu k času, kdy se objevily. Kromě stop tam ale žádná časová symbolika není,“ prozradil autor. 

„Na umístění stop u synagogy jsem se domluvil s předsedkyní židovské obce. Poprosil jsem ji, aby to držela v tajnosti, což splnila. Když se při instalaci spustil alarm, zavolal na mě pán z židovské obce policii. Naštěstí se vše včas vysvětlilo a zase hlídku odvolal,“ popsal Řezníček.

Ruce jsou naděje a grimasy pocta

Ruce u katedrály jsou symbolem naděje. „K andělíčkovi chodí lidé, aby jim splnil přání. Ruce, které se objevují ve spáře, symbolizují tu naději, kterou jim dává,“ vysvětlil umělec význam své první plzeňské instalace

Grimasy u Velkého divadla jsou poctou hercům, kteří na jevišti pracují s výrazy obličeje. Umístil jsem je na chodník u sochy J. K. Tyla jako druhé dílo v pořadí. Pracoval jsem normálně ve dne, nijak jsem se neskrýval. A nikdo se nad tím nepozastavil,“ řekl Řezníček.

Fotogalerie
26 fotografií