Krvavé drama se odehrálo loni v dubnu na ubytovně v městské části Slovany. Andrei I. bydlel na pokoji s Kirilem V. (†39). Ten ho měl přistihnout, jak mu krade peníze. Andrei I. ho pak na pokoji číslo šest nožem zabil. „Šlo o zašpičatělý kuchyňský nůž s masivní čepelí,“ uvedl státní zástupce Martin Rykl.

Andrei I. si pak sbalil všechny své věci, opustil ubytovnu, v Plzni nasedl na autobus a odjel do Prahy. Odtud chtěl pokračovat do Bulharska. Policisté ho zadrželi na autobusovém nádraží Florenc. „Policisté použili hrozby namířenou střelnou zbraní a eskortovali muže na oddělení, kde si jej po provedení úkonů převzali naši kriminalisté,“ řekla krajská policejní mluvčí Martina Korandová.

Andrei I. se k hrůznému činu přiznal. Kromě vězení musí podle rozsudku odškodnit pozůstalé po zavražděném Kirilu V. „Třem pozůstalým musí zaplatit každému půl miliónu korun a jedné pozůstalé tři čtvrtě miliónu korun. Soud také rozhodl o jeho vyhoštění na dobu deseti let,“ řekl mluvčí Krajského soudu v Plzni David Ungr. Trest si má odsedět ve věznici s ostrahou. Rozsudek není pravomocný.

Andrei I. se v Plzni ocitl jako agenturní dělník. Jeho krajané o něm mluvili jako o líném člověku, povaleči a muži, kterému se nechtělo moc pracovat. Údajně měl jako dělník vystřídat v Plzni několik podniků. Pracoval třeba v továrně Yazaki, kde ale nevydržel pracovní tempo a po několika dnech skončil. Rekord v délce zaměstnání měl Andrei I. vytvořit asi ve firmě Panasonic. Tady byl údajně zaměstnaný jediný den.

O tom, co je zač, hovoří i jeho motto na Facebooku. »V dětství, když tě naučili se mít na pozoru před vlky, mě naučili, jak být jako oni.« Naproti tomu o zavražděném Kirilu V. mluvili jeho krajané hezky. Byl prý pracovitý a měl doma malou dceru.

Fotogalerie
6 fotografií