Spolek také úspěšně jednal s developerem, který zde staví bytový dům. „Dohodli jsme se na vypsání soutěže na tři drobné umělecké intervence v ulici. Výsledkem mohu být třeba malby nebo sochy ve veřejném prostoru,“ uvedla předsedkyně spolku Jana Eismanová s tím, že je developer ochotný poskytnout část pozemku pro záhonky na pěstování zeleniny nebo bylinek.

Ulici už v loňském roce oživilo »dřevěné náměstíčko«, tedy víceúčelová platforma, kterou místní společně s architekty vybudovali v rámci festivalu TUTO MĚSTO na křižovatce s Kovářskou ulicí.

 

Na náměstíčku si může kdokoli posedět anebo i uspořádat hudební či divadelní představení. Dřevěné podium tak umožňuje oživit přímo uliční prostor a přitáhnout tak nové návštěvníky a aktivity.

Když lidé budou mít důvod posedět si na ulici, poslechnout si hudbu a popovídat si, prohlížet si nové umělecké intervence v ulici, tak přinesou Kollárce také větší sociální kontrolu a zvýší zde pocit bezpečí. Budeme se proto snažit, aby některé místní podniky v létě měly v ulici zahrádky pro posezení,“ řekl urbanista Milan Brlík z organizace Placemakers.cz, která místním s proměnou ulice pomáhá.

Místní do budoucna usilují o výsadbu stromořadí a vertikální zeleně, rozšíření chodníků nebo kultivaci parkování. „V ulici jsou ale také prázdné domy v majetku města, kde by mohly vzniknout prostory pro kreativní iniciativy. Díky založenému spolku budeme mít lepší postavení při jednání s městem a dalšími aktéry, budeme moci lépe žádat o finance a taky lépe dohlížet na to, co se v ulici děje,“ dodala Eismanová. Plzeň podpořila aktivity místních v uplynulých dvou letech částkou přes 100 tisíc korun.

Fotogalerie
7 fotografií