Hotovou by ji chtěl mít na Nový rok. „Anděl je symbolem adventu a Vánoc. Proto jsem zvolil právě toto téma,“ říká Belfín. Na rozdíl od ostatních řezbářů on tvoří celé dílo jen za pomoci motorových pil. Má jich několik, od nevětší s dlouhou až po nejmenší s tzv. carvingovou lištou, což je lišta do špičky. Ta umožňuje tvořit i detaily. Dílo se pak dolaďuje speciálními bruskami.

A jak se k svému koníčku dostal? „Bylo to před šesti lety. Tehdy jsme chtěli pro kamaráda k jeho čtyřicetinám udělat originální obal pro dárky. Horní část pařezu jsem odřízl a udělal víko. Dolní jsem vyřezal tak, že vznikl otvor. Do něj jsme dali dárky,“ vzpomíná Belfín.

Impuls k výrobě jeho první sochy pak přišel z televize. „Viděl jsem pořad, jak jeden člověk tvořil sochy motorovou pilou. Řekl jsem si, že to taky zkusím. A vyřezal jsem sochu dědka s vypláznutým jazykem,“ vzpomíná Belfín.

A z čeho sochy vyřezává? „Řezbáři mají nejraději dřevo lipové. Je měkké a snadno se nástroji opracovává. Já s ním nedělám. Špatně se totiž za mokra brousí. Já tvořím z dubového dřeva,“ dodává Belfín.

Co nejraději tvoří?

Jsou to ptáci, jako třeba sova či orel. „Snažím se je vystihnout co nejvěrohodněji, přiblížit se co nejvíce skutečnosti. To je na této práci nejtěžší,“ vysvětlil Belfín. Kromě ptáků, tvoří také sochy zvířat i lidí. Hodně ho pak baví vyřezávat sochy v podobě bot. Nasype se do nich hlína a jsou z nich okrasné květináče.

Řezbář samouk

Původním povoláním je zemědělec. „Jsem vyučený traktorista. Ale můj pradědeček byl sochař a malíř,“ říká Belfín. Je přesvědčený, že právě po něm zdědil umělecké sklony. Sochy vytvoří i podle přání lidí, jako třeba botu či sovu. Nejraději ale tvoří podle svých představ.

 

Fotogalerie
12 fotografií