První útok zažili ve Štěnovicích na jihu Plzeňska. Vyjížděli sem na pomoc opilému Slovákovi (42), který měl bezvládně ležet na zemi v kuchyni. Ten je ale brutálně napadl.

„Na místě byli čtyři lidé a pes. Všichni až na psa byli značně opilí. Právě muž, kterému jsme šli na pomoc, začal vyhrožovat zdravotníkům smrtí, a nakonec jeho hrozby přešly ve fyzický útok,“ řekl mluvčí krajské záchranky Martin Brejcha.

Útočník napadal všechny přítomné záchranáře a zároveň se hádal i s dalšími přítomnými lidmi. „Protože hrozilo, že se k napadení záchranářů přidají i ostatní obyvatelé, jeden ze zdravotníků musel v sebeobraně proti podnapilému agresorovi použít obranný sprej, kterým je každý člen výjezdové skupiny vybaven,“ dodal Brejcha.

Záchranáři pak přivolali na pomoc policii a na místo dorazily dvě hlídky, které útočníka zpacifikovaly. Policie se teď bude případem napadení záchranářů zabývat.

Další útok zažili lidé ze záchranky nedaleko Vysočan u Boru na Tachovsku, kde cizinec nadával osádce sanitky a pak na ni zaútočil. Neodpustil si ani pár plivanec.