„Věříme, že na to hned skočí a brzy budeme mít mláďata,“ doufá Martin Vobruba z plzeňské zoo. Pandí ženich se má v Plzni čile k světu, a tak je velká naděje, že přání celé zoo na malá panďata se splní. Chovatelé doufají, že Nepál svým italským šarmem plzeňskou Czene uchvátí.

Minulý pandí samec Chico (†16), který letos na jaře uhynul, totiž zklamal. Žádné potomky nezplodil. Bolela ho záda, a dokonce když vylezl na strom, tak se už dolů sám nedostal a ošetřovatelé ho museli sundat.

V Plzni už 7 let

Pandy červené chová plzeňská zoo od roku 2010 v rámci afrických a asijských expozic podpořených dotačně z Evropské unie. Prvním zástupcem pandy ve zdejší zoo byl právě samec Chico, který přijel souběžně s gepardy, žirafami a nosorožci.

Chov pandy červené se v lidské péči v poslední době poměrně daří. Chová ji více než 160 zoologických zahrad v Evropě, včetně devíti zoo v České republice.

Kde žije panda červená?

Žije v lesích v jižní Číně a Myanmaru. Živí se bambusem a v plzeňské zoo dostávají také kuřecí maso, mrkev, lilek, cuketu a jablka.Váží 3 až 4,5 kg a délka těla je 50 až 60 cm. Dožívá se až 14 let. Její ocas pak měří 50 cm. Pandy nevytvářejí stálé páry, jsou to samotáři a vyhledávají se jen při páření. Po 114 až 145 dnech březosti rodí samice 1 až 2 mláďata.

VIDEO: Podívejte se, jak se stěhují anakondy.

Video
Video se připravuje ...

Druhá ze samic anakondy má stěhování za sebou. Teď zkoumá dění za sklem Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
8 fotografií