Dozvěděl se o něm zvířecí záchranář Karel Bobál ze Studánky na Tachovsku. „Jerryho jsem objevil na Facebooku, byl v záchytných kotcích v Rumburku. Paní, která tam pracuje, mi popsala, jak se k nim dostal. Našli ho zapadlého v korytě potoka u hranic s Německem, vyprostit ho museli hasiči. Nebylo to prý jednoduché, jak se bál, snažil se utíkat, do všeho narážel,“ vzpomínal Karel Bobál.V kotcích byl Jerry asi půl roku. Nikdo se k němu nehlásil a s jeho postižením o něj nikdo neměl zájem. „Zželelo se mi ho, v minulosti jsem měl slepého německého ovčáka, také se jmenoval Jerry. Jeho panička tenkrát byla těžce nemocná a sháněla někoho, kdo se o psa postará,“ vysvětlil Bobál.

Jerrymu poskytl proto nový domov a zázemí i tentokrát. Má radost, jaké u něj dělá slepé zvíře pokroky. „Když jsem ho viděl poprvé v útulku, jenom ležel. Když dostal vodítko, popošel pár metrů a zase si lehl. Teď se pomalu vzpamatovává a získává jistotu. Postupně zvládá i procházky v lese,“ řekl Bobál s tím, že velkou kamarádkou se Jerrymu stala fenka Verunka (3).

Tu našli lidé u silnice v příkopu, srazilo ji auto. Byla zraněná, kvůli úrazu přišla o přední packu. Majitel se k ní nehlásil, ale projevili o ni zájem lidé z Plzně.Zjistilo se ale, že pán má silnou alergii, o které do té doby nevěděl. Byli z toho zoufalí, ale Verunka se musela vrátit k nám. A už tu zůstala,“ popsal Bobál.  Teď dodává sebevědomí Jerrymu, který se i díky ní už bez problémů pohybuje v okolí domu a drží se u ní i při procházkách.

Péče o slepého psa má svá specifika. „Je třeba se mu věnovat, své teritorium si očuchá a pak už se v něm orientuje. Bez problémů trefí do boudy, pohybuje se po dvorku. Nesmím ale nikde nechat třeba odloženou tašku nebo něco, s čím Jerry nepočítá. Mohl by do toho totiž narazit,“ vysvětlil Bobál, který Jerryho velmi chválí. I díky citlivému sluchu je z handicapovaného psa výborný hlídač.

Fotogalerie
9 fotografií